Egészséges Hegyvidék

Sérülések, törések és otthonápolás

Rándulások, húzódás, ficam bárkivel előfordulhat, és sajnos a töréseket sem lehet biztosan elkerülni. Ezekről az igencsak gyakori sérülésekről beszélt az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásában dr. Lajos Éva ortopéd szakorvos.

FÓKUSZBAN A RÁKMEGELŐZÉS

A rák egyike a leggyilkosabb betegségeknek, azonban ha időben felismerik, az esetek jelentős részében sikerrel gyógyítható – sok egyéb mellett erről is beszélt az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi összejövetelén dr. Nagy Judit belgyógyász. A Budai Egészségközpont szakembere részletesen ismertette a leggyakoribb daganattípusok megelőzésének lehetőségeit.

A GYEREKKORI BÁNTALMAZÁS ÉS A SZENVEDÉLYBETEGSÉGEK

Hogyan befolyásolják a gyermekkori lelki és fizikai traumák a mentális és a testi fejlődést? Mi az összefüggés a bántalmazások és az öngyilkosságok gyakorisága között? Ezekre az egész társadalom számára fontos kérdésekre adott válaszokat dr. Makara Mihály, a fővárosi Szent László Kórház szakorvosa az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi összejövetelén.

A magas vérnyomás nem betegség!

Betegség-e a magas vérnyomás? – tette fel a kérdést dr. Török Katalin az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásában. A belgyógyász háziorvos hangsúlyozta: kockázati tényezőről van szó, amit jó eséllyel kiküszöbölhetünk, és ez rendszerint csak rajtunk múlik!

Vegyük komolyan a demenciát!


A demencia az egész család számára rendkívüli próbatételt jelent – hívta fel a figyelmet az egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi elő-adásában büki Vera. A fodor utcai rendelő háziorvosa a demencia leggyakoribb tüneteiről és a kezelés lehetőségeiről is beszélt hallgatóságának a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.