Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

ZÖLD RECEPT AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSHEZ

Nemzetközi minták alapján hazánkban először a Hegyvidéki Önkormányzat kezdte el alkalmazni az úgynevezett zöld receptet. Ez majdnem úgy néz ki, mint egy hagyományos orvosi vény, csakhogy nem gyógyszert lehet kiváltani vele, hanem valamilyen mozgásos foglalkozásra ad beutalót, ami hozzájárul testi, lelki és szellemi egészségünk megőrzéséhez. Az egy évvel ezelőtt elindított programról és az abban rejlő lehetőségekről dr. Lovas László felnőtt háziorvossal beszélgettünk.

NORMAFA. SÉTA. SZÍVÜGY!

A nyári kánikula után itt az ősz és a túraszezon. Aki a szabadtéri mozgás mellett szeretne hiteles képet kapni egészségi állapotáról, sétáljon végig a Szent Ferenc Kórház kardioösvényén, ahol szerencsésen találkozik a kellemes a hasznossal. Az ösvény helyes használatáról és a fejlesztési tervekről beszélgettünk Pál Csillával, a kórház kommunikációs vezetőjével.

EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ PROGRAMOK A SZÍVÜNK NAPJÁN

A szív- és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és egyéb halálok együttesen. Ezen a szomorú statisztikán szeretne javítani a Magyar Kardiológusok Társasága, amely az idén a Testnevelési Egyetemen tartja meg ingyenes családi rendezvényét, a Szívünk Napját.

„AZ EGÉSZSÉG A LEGNAGYOBB ÉRTÉK”

Dezső Tünde huszonhat éve dolgozik a XII. kerületi egészségügyben, pályája elején kórházban kezdte, majd onnan került a hegyvidéki alapellátás kötelékébe. Több fontos megbízás után 2016 óta vezeti a Hegyvidéki Egészségügyi Központot. Évtizedes munkáját az önkormányzat a legfontosabb szakmai kitüntetésével, a Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért díjjal ismerte el. Ennek kapcsán beszélgettünk vele.

ŐSSZEL INDUL A STROKE-OVI PROGRAM

A járványhelyzet ellenére sem álltak le a stroke-ovi program előkészületei, ami élesben ősszel indulhat el a Hegyvidéki Mesevár Óvodában. A kezdeményezésről dr. Folyovich András főorvos, a Szent János Kórház Neurológiai Osztály – Stroke Centrum vezetője beszélt lapunknak, aki arra is kitért: meglepő módon a szokásosnál sokkal kevesebb stroke-betegük volt a koronavírus-járvány legerőteljesebb időszakában.

ÁLLAMI ELISMERÉS DR. SZABÓ ANDRÁS FOGORVOSNAK

Batthyány-Strattmann László-díjat adományozott az emberi erőforrások minisztere a Hegyvidéki Önkormányzat Mészáros utcai fogászatán dolgozó dr. Szabó András fogorvosnak. A szakemberrel beszélgettünk, aki édesapja példáját követve választotta az orvosi hivatást: ő nem más, mint dr. Szabó Zoltán szívsebész, a városmajori klinika egykori igazgatója, akinek neve az első hazai szívátültetés kapcsán került be a köztudatba.

ELISMERÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓKNAK

Az egészségügy 24 órás szolgálat – korábban sokszor hallhattuk ezt, az utóbbi hónapokban azonban mindenki meg is tapasztalhatta, milyen nagy szükségünk van az ápolók, orvosok, asszisztensek, laborosok, védőnők folyamatos munkájára. Őket köszöntötte Semmelweis-nap alkalmából a Hegyvidéki Önkormányzat az idén rendhagyó körülmények között megtartott ünnepségen.

A VASTAGBÉLRÁKSZŰRÉS ÉLETET MENTHET

Az óvintézkedések maximális betartása mellett ismét elindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok, amik koronavírus-tesztelésekkel egészülnek ki – mondta el lapunknak dr. Székely György. Az EKC Új Szent János Kórház és Szakrendelő I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztályát vezető főorvost a vizsgálat menetéről, a vastagbélrák veszélyeiről és a korai diagnózis fontosságáról is kérdeztük.

ONLINE IS RENDEL A SZENT FERENC KÓRHÁZ

A betegek védelme és kényelme érdekében a Budapesti Szent Ferenc Kórház elindította telemedicina-szolgáltatását – a páciensek telefonon normál díjas hívással, Skype-on pedig ingyenesen konzultálhatnak orvosaikkal. A részletekről Pál Csillát, az intézmény kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

DEMENCIA IRODA A HEGYVIDÉKEN

A demenciával élő betegek gondozása hatalmas feladat, komoly hatással van a gondviselő fizikai és lelki egészségére. Sokan háttérbe szorítják saját igényeiket a beteg ellátása közben, nem figyelnek magukra. A felhalmozódó stressz súlyos megbetegedéseket okozhat, így a gondozást vállaló hozzátartozó nem tudja ellátni feladatát.