Egészséges Hegyvidék

NORMAFA. SÉTA. SZÍVÜGY!

A nyári kánikula után itt az ősz és a túraszezon. Aki a szabadtéri mozgás mellett szeretne hiteles képet kapni egészségi állapotáról, sétáljon végig a Szent Ferenc Kórház kardioösvényén, ahol szerencsésen találkozik a kellemes a hasznossal. Az ösvény helyes használatáról és a fejlesztési tervekről beszélgettünk Pál Csillával, a kórház kommunikációs vezetőjével.

EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ PROGRAMOK A SZÍVÜNK NAPJÁN

A szív- és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és egyéb halálok együttesen. Ezen a szomorú statisztikán szeretne javítani a Magyar Kardiológusok Társasága, amely az idén a Testnevelési Egyetemen tartja meg ingyenes családi rendezvényét, a Szívünk Napját.

„AZ EGÉSZSÉG A LEGNAGYOBB ÉRTÉK”

Dezső Tünde huszonhat éve dolgozik a XII. kerületi egészségügyben, pályája elején kórházban kezdte, majd onnan került a hegyvidéki alapellátás kötelékébe. Több fontos megbízás után 2016 óta vezeti a Hegyvidéki Egészségügyi Központot. Évtizedes munkáját az önkormányzat a legfontosabb szakmai kitüntetésével, a Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért díjjal ismerte el. Ennek kapcsán beszélgettünk vele.

ŐSSZEL INDUL A STROKE-OVI PROGRAM

A járványhelyzet ellenére sem álltak le a stroke-ovi program előkészületei, ami élesben ősszel indulhat el a Hegyvidéki Mesevár Óvodában. A kezdeményezésről dr. Folyovich András főorvos, a Szent János Kórház Neurológiai Osztály – Stroke Centrum vezetője beszélt lapunknak, aki arra is kitért: meglepő módon a szokásosnál sokkal kevesebb stroke-betegük volt a koronavírus-járvány legerőteljesebb időszakában.

ÁLLAMI ELISMERÉS DR. SZABÓ ANDRÁS FOGORVOSNAK

Batthyány-Strattmann László-díjat adományozott az emberi erőforrások minisztere a Hegyvidéki Önkormányzat Mészáros utcai fogászatán dolgozó dr. Szabó András fogorvosnak. A szakemberrel beszélgettünk, aki édesapja példáját követve választotta az orvosi hivatást: ő nem más, mint dr. Szabó Zoltán szívsebész, a városmajori klinika egykori igazgatója, akinek neve az első hazai szívátültetés kapcsán került be a köztudatba.

ELISMERÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓKNAK

Az egészségügy 24 órás szolgálat – korábban sokszor hallhattuk ezt, az utóbbi hónapokban azonban mindenki meg is tapasztalhatta, milyen nagy szükségünk van az ápolók, orvosok, asszisztensek, laborosok, védőnők folyamatos munkájára. Őket köszöntötte Semmelweis-nap alkalmából a Hegyvidéki Önkormányzat az idén rendhagyó körülmények között megtartott ünnepségen.

A VASTAGBÉLRÁKSZŰRÉS ÉLETET MENTHET

Az óvintézkedések maximális betartása mellett ismét elindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok, amik koronavírus-tesztelésekkel egészülnek ki – mondta el lapunknak dr. Székely György. Az EKC Új Szent János Kórház és Szakrendelő I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztályát vezető főorvost a vizsgálat menetéről, a vastagbélrák veszélyeiről és a korai diagnózis fontosságáról is kérdeztük.

ONLINE IS RENDEL A SZENT FERENC KÓRHÁZ

A betegek védelme és kényelme érdekében a Budapesti Szent Ferenc Kórház elindította telemedicina-szolgáltatását – a páciensek telefonon normál díjas hívással, Skype-on pedig ingyenesen konzultálhatnak orvosaikkal. A részletekről Pál Csillát, az intézmény kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

DEMENCIA IRODA A HEGYVIDÉKEN

A demenciával élő betegek gondozása hatalmas feladat, komoly hatással van a gondviselő fizikai és lelki egészségére. Sokan háttérbe szorítják saját igényeiket a beteg ellátása közben, nem figyelnek magukra. A felhalmozódó stressz súlyos megbetegedéseket okozhat, így a gondozást vállaló hozzátartozó nem tudja ellátni feladatát.