Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

ELISMERÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓKNAK

Az egészségügy 24 órás szolgálat – korábban sokszor hallhattuk ezt, az utóbbi hónapokban azonban mindenki meg is tapasztalhatta, milyen nagy szükségünk van az ápolók, orvosok, asszisztensek, laborosok, védőnők folyamatos munkájára. Őket köszöntötte Semmelweis-nap alkalmából a Hegyvidéki Önkormányzat az idén rendhagyó körülmények között megtartott ünnepségen.

Mindenekelőtt a helyszínválasztás körülményeiről beszélt idei Semmelweis-napi köszöntőjében Fonti Krisztina alpolgármester. Mint elmondta, a Hegyvidéki Önkormányzat számára rendkívül fontos ez az esemény, a nagyszabású ünnepségre minden évben meghívja a XII. kerület egészségügyi dolgozóit. Most viszont, az épphogy feloldott járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel, a Hegyvidéki Egészségügyi Központ egyik irodája volt a helyszín.
„Az utolsó pillanatig gondolkodtunk a hagyományos program megtartásán, ám végül a kis létszámú, biztonságos megoldás mellett döntöttünk – mondta. – Az egészségügyi dolgozók is azt kérték, ne tartsunk nagy rendezvényt. Egyetértettünk, hiszen a veszélyhelyzetnek ugyan vége, a vírus azonban nem tűnt el. Gondolnunk kellett a nyugdíjazásuk alkalmából ilyenkor meghívott munkatársakra, akik a leginkább veszélyeztetett korcsoportba tartoznak.” Az alpolgármester hozzátette, hogy ha a feltételek adottak lesznek, egy másik alkalommal elképzelhető egy nagyobb találkozó megszervezése.

Elismeres_az_egeszsegugyben_dolgozoknak

Fonti Krisztina kiemelte, hogy ezúttal még inkább kijár a köszönet az egészségügyben dolgozó embereknek: „Mindig fontos, pótolhatatlan a munkájuk, a járvány hónapjaiban ezt a korábbiaknál is jobban érezhettük. Mindannyian megtapasztalhattuk, mennyi mindent tesznek értünk!”
A díjazottak személyére az intézmények, háziorvosok, kollektívák tehettek javaslatot. Ezeket először az illetékes szakbizottság véleményezte, a végső szót pedig az önkormányzati képviselő-testület mondta ki szavazással. Ez már a járvány előtt megtörtént, és hogy helyesnek bizonyult, azt tökéletesen igazolta az elismerésben részesülő kollégák áldozatos munkája a veszélyhelyzet idején.
A képviselő-testület döntése értelmében Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért Díjat vehetett át Dezső Tünde, aki huszonhat éve dolgozik a XII. kerületi egészségügyben. Az Országos Onkológiai Intézet intenzív sebészeti osztályán a betegágy mellett kezdte, majd vezető nővér volt. 2007-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar egészségbiztosítási szakán, és még abban az évben a XII. kerületi alapellátás kötelékébe került.
Kezdetben a Gazdasági Ellátó Szolgálathoz integrált egészségügyi csoport vezetője volt, a védőnői, az otthoni szakápolási és az iskola-egészségügyi ellátást irányította. 2016. március 1-je óta a Hegyvidéki Egészségügyi Központ intézményvezetője (ötéves időtartamra). Feladatai közé tartozik a többi között az engedélyezési eljárások kivitelezése, a finanszírozási szerződések megkötése a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, valamint a tizenkét telephelyen működő orvosi rendelőkkel kapcsolatos teendők koordinálása. Az önkormányzat egészségügyi referensének segítségével szervezi és bonyolítja az Egészséges Hegyvidék prevenciós programsorozatot és további tizennyolc egészségügyi programot, s mindezek mellett a háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelők felújítását, átalakítását, ami jelenleg is zajlik.
A Semmelweis-napi ünnepségen Polgármesteri elismerő oklevelet kapott Erdősné Tálos Erzsébet. Ő 1972-ben a SOTE III. Sebészeti Klinikán kezdte pályafutását sebészeti szakápolóként. 1982-től a mai napig a Fodor utcai rendelőben dolgozik körzeti szakápolóként.
Szintén Polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át Szabó Andrea fogászati asszisztens, aki kezdetben a Szent János Kórház kihelyezett I–XII. kerületi, felnőttkorúakat ellátó fogászatán, majd 1996 óta a XII. kerület Mészáros utcai rendelőjében foglalkozik a betegekkel.

MM.