Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

Családoknak

Újraélesztés tanfolyam: (kerületi lakosoknak)

ujraelesztes
Magyarországon évente több mint huszonötezer – naponta körülbelül hetven – ember hal meg hirtelen szívhalál következtében. Az első percekben még visszafordítható az állapot, ezért fontos az újraélesztés mielőbbi megkezdése. A hirtelen halál tünete az eszmélet elvesztése, a pulzus, illetve a légzés azonnali leállása. A túlélés érdekében a szívet működtető elektromos hálózat rendellenes működését kell helyreállítani egy elektromos sokkot előidéző készülék, a defibrillátor segítségével. A Budapest XII. kerületben nyolc „ÉLETMENTŐ PONT” https://www.hegyvidek.hu/elet-hegyvideken/egeszsegugy/eletmento-pontok került kialakításra. A defibrillátorok hirtelen keringésleállás esetén életet menthetnek. A gyors beavatkozás ilyen helyzetekben különösen fontos, mivel minden segítség nélkül eltelt perccel 10 %-kal csökken az életesély. Az Egészséges Hegyvidék alprogramjának célja, hogy minél több civil ember ismerje meg a hirtelen halállal járó tüneteket, és a mindennapokban bátran merje használni a defibrillátor készüléket, segítve a bajbajutott embertársaikon.

„SZÍV SN a keringési betegségek megelőzéséért” mozgalom a Hegyvidéken

SzivSN
A Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat a kerületi felnőtt lakosság számára 2012-től minden évben elindítja ezt a prevenciós programot, amellyel megelőzhető a keringési betegségek kialakulása, és lehetővé válik a már fennálló betegségek mielőbbi kezelésének megkezdése a kialakított, stabil betegút segítségével. A Hegyvidéki Önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan a SZÍVSN Országos Betegegyesülettel, valamint a Semmelweis Egyetem Városmajori klinikájával együttműködve biztosít rizikófaktor szűréseket (vérnyomás-, vércukor- és koleszterinmérés, valamint EKG, két pozitív érték esetén további vizsgálatok történnek), továbbá 2018. szeptemberelsejétől Magyarországon először a rizikófaktor szűrések mellett a nyaki ütőér, hasi aortatágulat és Doppler-vizsgálatok is bevezetésre kerültek. A szűrésekre olyan 50-65 év közöttipácienseket várunk, akiket nem kezelnek kardiológiai és érproblémákkal már intézményben. A szűrések eredménye az értékelések után lesz átvehető, a SZÍV SN Betegszervezet szakmai bemutatkozását követően. A vizsgálat üres gyomorra történnek, folyadékként vizet lehet fogyasztani. A vizsgálatra érkezők enni és innivalót hozzanak magukkal. A szűrés során évente négy alkalommal átlag 200 fő vizsgálata történik.

Kismamatorna

kismamatorna
A Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával 2013 óta működik az „Egészséges Hegyvidék Program” részeként egy olyan prevenciós program, amellyel anyagi lehetőségeiktől függetlenül óvni tudják saját és születendő gyermekük egészségét. A kerületben élő várandós kismamák térítésmentesen vehetnek részt kismama-és szülésfelkészítő tornán a Jaczó Zsuzsanna Tornastúdióban. A terhességgel járó hormonális, statikai és súlyváltozások okozta panaszok – ízületi fájdalmak, derékfájás, vizesedés, fáradékonyság – rendszeres, célzott tornagyakorlatokkal elkerülhetők, csökkenthetők. A kismamatorna egy elsődleges prevenció az anya és születendő gyermeke egészsége érdekében, valamint megkönnyíti a vajúdást, és megelőzi a későbbi panaszokat. Prevenciós programunk fő célja a Hegyvidéken élő várandós kismamák és születendő gyermekük egészségénekmegőrzése, és a későbbi betegségek megelőzése. A program sikeres, a résztvevők száma már meghaladta a kerületi kismamák számának a 70%-át. A támogatott Tornastúdió rugalmasan alkalmazkodott az igényekhez és bővítette a kapacitásait, most már heti 6 alkalommal biztosítja a kerületi kismamáknak, 10 alakalom erejéig az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatást. Az érdeklődő kismamák a programmal kapcsolatos információkat a területileg illetékes védőnőn keresztül kaphatnak.

Otthonápolás a gyakorlatban

otthonapolas_web
Nap, mint nap találkozunk azzal, hogy kórházainkban olyan betegek kerülnek elhelyezésre, akiknek ellátása minimális tárgyi tudással és szerető családi háttérrel otthonukban komfortosabban megoldható lenne. Gyakran látjuk a betegek és családtagok vágyát is, hogy ez így történhessen, de az első lépéshez szükséges gyakorlati tudnivalók hiányoznak. Éppen ezért Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzatával együttműködve a Budapesti Szent Ferenc Kórház a Hegyvidéken élő családoknak segítő, támogató, rehabilitációs célokkal új egészségügyi programot indított. A Budapesti Szent Ferenc Kórház programjában családtagjai otthoni ellátásában kíván tömör és praktikus segítséget adni a gyakorlatra fókuszálva. Az oktatás tematikája: 1. Betegemelés technikái, technikai eszközök, 2. Pelenkázás, 3. Toalett segédeszközök használata.

Egészségnap

egeszsegnap
A Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával évente két alkalommal kerül megrendezésre az Egészségnap. A Hegyvidéki Napok (2003-tól) és a Gesztenyeünnep (1997-től) keretében megrendezésre kerülő Egészségnapon átfogó képet kaphatunk az egészségi állapotunkról. Az Egészségnap orvosok, védőnők és más egészségügyi szakemberek, valamint egészségügyi szolgáltatók részvételével kínál a családok számára ingyenesen látogatható, hasznos programokat. Tanácsadással, szűrővizsgálatokkal kívánunk segítséget, mintát adni a hegyvidékieknek az egészségük megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében az egészséges életmód kialakításához. Alkalmanként több mint 1000 látogatója van az Egészségnapoknak (kb. 1500 szűrést végeznek a szakemberek), ahol több mint 25 orvos szakma jelenik meg. Pár éve a gyermekek részére is lehetőség nyílik különböző szűréseken való részvételre.

Prevenciós Szűrőszombat

szuroszombat
2011-től a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával és a János Kórház közreműködésével évente nyolc alkalommal kerül megszervezésre a prevenciós szűrőszombat. A program célja, hogy a Hegyvidéken élő emberek a szűrőszombatokon egyrészt ingyenesen vegyenek részt a szűrővizsgálatokat, másrészt a programon keresztül szeretnénk felhívni a figyelmüket az egyik legfontosabb dologra az életünkben, az egészségünk megőrzésére. Nehéz munka a mindennapi rohanás mellett az egészségünkkel is törődni, mégis időt kell szakítanunk rá, mert csak egy életünk van és egészségesen sok jót tehetünk szeretteinkért, barátainkért, embertársainkért. Az elmúlt években több ezren jelentek meg a szűréseken, ez a nagyszámú részvétel meghaladta a tervezettet, így a szakembereknek több alkalommal meghosszabbított vizsgálati időben és dupla személyzettel kellett rendelkezésre állniuk. A vizsgálatokon kiszűrtek további járó-, vagy fekvőbeteg ellátását szintén a János Kórház biztosítja, amelyek révén a beteg utak, követhetőek és ez jelentős szereppel bír a beteg gyógyításában, gondozásában.

Hegyvidéki Szabadegyetem

szabadegyetem

A Hegyvidéki Szabadegyetem 2005-től előadássorozatból épül fel, évente 8 alkalommal. Az előadások célja, hogy közérthetően, ugyanakkor tudományos igényű előadások keretében ismertesse meg a lakossággal a különböző betegségek megelőzésének egyéni és társadalmi lehetőségeit. Az előadásokon megjelent, folyamatosan növekvő hallgatóság számából azt a következtetést vontuk le, hogy a lakosságot nem csak az ingyenes szűrővizsgálat lehetősége érdekli, hanem nagyon sokan tisztába vannak azzal, hogy a prevenció legfontosabb része a tájékozódás, az ismeretek megszerzése, amelyek segítségével valóban megelőzhető a betegség kialakulása. Ezen programmal megismertethetjük az egészségpolitika elsődleges feladatát, így a az egészség megőrzését, fenntartását, valamint az egészségközpontú szemléletet és gondolkodásmódot.