Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

Óvodásoknak

Lisztérzékenység szűrés

liszterzekeny
Tudta-e, hogy napjainkban a lisztérzékeny gyermekek száma folyamatosan növekszik Magyarországon? Sok esetben, a probléma lappangó, és csak már súlyossá válásakor derül ki. Ezt megelőzően a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával 2014-től minden iskolai tanév elején (szeptember és október hónapokban) – előre egyeztetett ütemezés szerint – a szolnoki Lisztérzékenyek Egyesülete díjmentes szűrővizsgálatot szervez a coeliakia (lisztérzékenység) kiszűrésére a kerület önkormányzati fenntartásúóvodáiba járó nagycsoportos gyermekek körében. Az óvodákban az előzetesen beszerzett szülői beleegyezés alapján a Hegyvidéki Önkormányzat védőnői és a szolnoki Lisztérzékenyek Egyesületének szakemberei közösen végzik el a gyorstesztes szűrővizsgálatot az óvodákban. A mintavétel miniatűr, egyszer használatos eszközzel, ujjbegyből történik, az eredmény 10 perc elteltével leolvasható. Pozitív helyszíni minta esetén segítünk a további kivizsgálás menetében. A szűrővizsgálatok célja a tünet- és panaszmentes gyermekek vizsgálata, a rejtett betegség kimutatása, fennállásának valószínűsítése vagy kizárása. A kezelés hosszú távú eredménye az érdekvédelmi szervezetek hatékony működésén, a speciális diéták társadalmi elfogadásán múlik. A Hegyvidéken ezt a Szent János Kórház szakellátása és a 20 éve működő Lisztérzékenyek Egyesületének együttműködése biztosítja.

Ortopédiai szűrés

ortopedia
A Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával a Hegyvidéki Egészségügyi Központ védőnői egy ortopéd és mozgásszervi rehabilitáció szakorvos közreműködésével az iskolai tanév elején szeptember hónapban elvégzik a mozgásszervi szűrővizsgálatot a kerület 11 általános, 4 középiskolájának 5. és 9. osztályos tanulói körében, 17 önkormányzati fenntartású óvoda nagycsoportos gyermekeinél, valamint a gyógytestnevelésre járó tanulók körében. Magyarországon a gyermekortopédiai szűrővizsgálatok elvégzésénél ajánlott első időpont a gyermek hathetes és négy hónapos kora. A gyermek fejlődése során, hogy követni tudjuk a mozgásszervek fejlődését, az éréssel, növekedéssel összefüggésben, továbbra is javasolt a szűrővizsgákatok elvégzése, különösen iskolakezdést megelőzően, valamint 10 és 14 éves korban. A gyermekortopédiai vizsgálatok során a szakorvos megvizsgálja a teljes mozgatórendszert, különösen figyelve a csípők, végtagok fejlettségére, hogy kiszűrhesse az esetleges tartási, fejlődési rendellenességeket. A szűrővizsgálat elvégzéséről, a szűrés eredményéről és a szükséges intézkedésével írásos tájékoztatást kapnak. Az elmúlt évek szűrővizsgálati eredményénektükrében elmondható, hogy nagy valószínűséggel a preventív iskolai tartásjavító torna és a célzott, gerincjavító torna jó hatásúa gyermekkori tartási zavarok korrekciójához. Az irodalmi adatok alapján a „magára hagyott”, nem kezelt elváltozás sohasem javul, hanem minden esetben romlik. Ennek bizonyítéka, hogy a rendszeresen gyógytestnevelésben részesülő tanulók közül évről évre a szakorvos több tanulót tud visszairányítani az iskolai testnevelésre.

Fogászati szűrővizsgálat

fogaszat
Az iskola-egészségügyi előírásoknak megfelelően évente 2 alkalommal kerül sor a szűrésre. Minden óvodának van fogorvosa. A körzetekről szóló helyi önkormányzati rendeletben foglaltak szerint a XII. kerületi négy gyermek-és ifjúsági praxis között vannak elosztva az óvodák. A legideálísabb megoldás az, ha szűrés a fogorvosi rendelőben történik, mert a gyermekek megismerkedhetnek a rendelővel, kipróbálják a "liftezős" széket, jó megvilágításnál, szükség szerint a zavaró nyálbuborékokat, vagy ételmaradékokat levegővel elfújva alaposan meg lehet vizsgálni a szájuk, fogazatuk állapotát. Amennyiben valamilyen oknál fogva nem jönnek el a rendelőbe a rossz időjárás, nagy távolság, kevés kísérő, egyebek miatt, akkor a fogorvosok keresik fel az óvodákat. Ez a vizsgálat természetesen nem olyan kielégítő, mint a rendelői, ezért a fogorvosok igyekeznek meggyőzni az intézmények vezetőit, hogy vállalják a rendelőben történő szűrést. A vizsgálatot minden esetben csoportonként végzik, és a végén mindig tartanak egy fogászati bemutatót, ismertetik a szájhigiéniával, táplálkozással, fogászati kezelésekkel kapcsolatos tudnivalókat mindig az adott életkornak megfelelően, játékos, barátságos formában. A szűrés alkalmával beavatkozást nem végeznek, a vizsgálat eredményéről a szülőket névre szólóan, írásban tájékoztatják. A fogorvossal történő találkozás végén a gyermekek mindig kapnak valamilyen apróságot; matricát, színezőt, fogkrém mintát, stb., hogy kellemes benyomásuk maradjon a fogorvosi látogatásról.

Általánosságban az óvodáskorúaknál végzett védőnői szűrővizsgálatokról

A gyermekek szűrővizsgálata Magyarországon meghatározott életkorokban történik, több szakember együttműködésével és a szülő részvételével válik hatékonnyá. A szűrővizsgálatok célja, hogy még a tünetmentesség állapotában felismerhető legyen a betegség. Gyermekeknél fokozottan fontosak a szűrések, mert a fel nem ismert betegségek érinthetik a testi-, a lelki-, a szociális fejlődést és a tanulásra is hatással lehetnek. Gondoljunk a fel nem ismert halláscsökkenésre, amely a beszédfejlődésre, a kommunikációra és az iskolai teljesítményre és hatással van. A gyermekek szűrése már a születésük után megkezdődik, később a védőnői hálózat, a házi gyermekorvosok, az iskolaorvosok folytatják. A szülők a "Szülői kérdőív a gyermek fejlődéséről" című kérdőívet kapnak meghatározott életkorokban, amelynek segítségével a szülők is nyomon tudják követni, hogy megfelelően fejlődik-e a gyermekük. A védőnők pedig a várandósság, az újszülött- és gyermekkor időszakában általános rizikófelmérést végeznek kérdőívek segítségével. A szülők visszajelzései és a védőnői felmérések kiegészítik az orvosi vizsgálatokat.

Óvodáskorúak szűrővizsgálata:
Ezek a vizsgálatok 2, 3, 4, 5 és 6 évesen történnek. Akik 7 évesen kezdik meg az iskolát, ott kiegészítő vizsgálatra kerül sor.
a., Testmagasság, testtömeg (fejkörfogat szükség szerint), a fejlődés és tápláltsági állapot érzékelése hazai standardok alapján;
b., a pszichés, motoros, mentális, szociális fejlődés és magatartásproblémák feltárása;
c., érzékszervek (hallás, látás) működésének vizsgálat a szakmai irányelveknek megfelelően,
d., mozgásszervek vizsgálat;
e., vérnyomásmérés.


A látás vizsgálata

latasvizsgalat

Fontos a szülő kikérdezése: pislogás, hunyorgás, fejtartás, mozgásügyesség. 30-40 cm távolságból rajzol, nem hunyorog, nem pislog gyakran stb.
- A látószervek vizsgálata
- A látásfunkciók vizsgálata: Takarásos teszt, Látóélesség vizsgálata, Sztereólátás (mélységérzés) vizsgálata és Vörösvisszfény-vizsgálata
Mindkét szemet külön-külön vizsgálják, a nem vizsgált szem mindig teljes takarásban van. A vizsgált szem látásának élességét a felismert betűk, számok nagysága alapján ítélik meg.
Nem ritka, hogy komoly látás élesség eltérését tapasztalják. Minden eltérés észlelésekor gyermekszemészeti szakvizsgálatot javasolnak. Gyermekszemészetre nem kell beutaló, de időpontot kérni kell. A nem korrigált szem látása gyorsabban romlik. A rossz látás jelentős terhet jelent a gyermek számára, a foglalkozásokon történő figyelés, akár az információk felismerése is nehézségekbe ütközik, gyakori a délutánra kialakuló fejfájás, és a rossz közérzet.
A látásélesség mellett a szemek állásának és a pupillák állapotának a vizsgálata is ilyenkor történik.
A nem párhuzamos szemállás (kancsalság) minden esetben szemészeti korrekciót és rendszeres szemészeti szakvizsgálatot tesz szükségessé, akár már kisded kortól is.
A szemüveget viselő gyermeket félévente vigyük el szemész szakorvosi kontrollra.


A hallás vizsgálata

hallasvizsgalat

Szűrő audiométerrel történik, viszonylagos csöndben a teszt hangjelek kibocsátása után mindkét fül hallását külön – külön vizsgálják, több frekvencián, több hangerő fokozaton. Eltérés észlelése esetén egyre magasabb hangerővel vizsgálják az adott frekvencián mindaddig, míg pozitív visszajelzést nem kapnak, ekkor újra visszatérnek a kezdeti hangerőhöz, ismét megkísérlik a vizsgálatot az előírt hangerővel. Amennyiben a gyermek most már hallja, továbblépnek másik frekvenciára, amennyiben sikertelen volt, javaslatot tesznek a hallás szakorvos által történő vizsgálatára. A hallás vizsgálata során tapasztalt eltérés gyakran a vizsgálat alatt is fennálló krónikus nátha, allergia, vagy a kisgyermekkorban gyakori fülgyulladás miatt alakulhat ki.
Az eltérés észlelésekor amennyiben a gyermek náthás a vizsgálat ideje alatt, vagy azt megelőzően légúti hurutos betegsége volt a vizsgálatot javasolják egy későbbi időpontban megismételni.
Otthoni körülmények között a gyermek hallásának zavarára utalhat, ha hangosabban beszél, nem érti meg elsőre, amit mondanak neki, gyakran visszakérdez, hangosabban nézi a TV-t, vagy a háta mögött (a látóterén kívül) elhangzott halkabb szavakra nem reagál. Ha ilyet tapasztalunk, minden esetben kérjük ki szakorvos véleményét!