Egészséges Hegyvidék

Egészséges Hegyvidék

A komplex egészségügyi ellátás azt a célt szolgálja, hogy az itt élők számára hatékony és korszerű egészségügyi szolgáltatásokat tudjunk nyújtani. A gyógyító rendszerek mellett azonban szükség van a betegségek megelőzésére, a polgárok egészségtudatának a formálására.

Az Egészséges Hegyvidék Program (EHP) akkor tudja e célját legjobban megvalósítani, ha a gyógyító egészségügyi rendszerek működtetése mellett az itt élő családok, lakók részére olyan felvilágosító programokat ad, melyek segítségével a résztvevők szakszerű és pontos tájékoztatást kaphatnak az egészség megőrzésének módjairól, a betegségek kialakulásának megelőzéséről. Mindemellett olyan szolgáltatásokat is nyújt (sportolási lehetőségek, szűrések, stb.), amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. A prevenció hosszútávon gazdaságosabb és kifizetődőbb, mint a már kialakult betegségek kezelése és gyógyítása.

A program gazdája a Hegyvidéki Önkormányzat, amely már eddig is számos egészségmegőrző programmal járult hozzá a hegyvidéken élők testi-lelki állapotának javításához, az egészségtudatos gondolkodás kialakításához.

Nagy szerepet vállal a program megvalósulásában az Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészségközpont, melynek társadalmi küldetése a közvetlen betegellátás, gyógyítás mellett az egészség megőrzésének támogatása, az egészségtudatos életmód ösztönzése, és az ehhez szükséges ismeretek minél szélesebb körű terjesztése.

Az intézmények a következő egészségügyi területeket kezeli az Egészséges Hegyvidék Program szempontjából kiemelten: mozgásszerv-rendszerünk egészsége, szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint anyagcsere betegségek megelőzése, pszichológiai támogatás, szocio-ökonomiai tényezők az egészségi állapot alakításában.

Az Egészséges Hegyvidék Programban nagy szerepet vállalnak az önkormányzat azon intézményei is, amelyek tájékoztatással, az egészséges életmód megvalósítását célzó ingyenes szolgáltatásokkal segítik a Hegyvidéken élő polgárok életminőségének javítását.

Hogyan épül fel az Egészséges Hegyvidék Program?
Korosztályoknak (óvodásoknak, ifjúságnak, családoknak) szóló programokon belül:

Ismeretterjesztő programok

Az eddigi egészségmegőrző programok tapasztalatai alapján megállapítható, hogy az itt élőket nem csak az ingyenes szűrővizsgálat lehetősége érdekli, hanem nagyon sokan tisztában vannak azzal, hogy a prevenció egyik legfontosabb része a tájékozódás, az ismeretek megszerzése, amelyek segítségével valóban megelőzhető a betegség kialakulása.

A tájékoztatást segítik a következő programok:

hegyvidéki szabadegyetem

A Szabadegyetem program évi kb. 8 alkalomból álló előadássorozatból épül fel. Célja, hogy az itt élők közérthető, ugyanakkor tudományos igényű előadások keretében ismerhessék meg a különböző betegségek megelőzésének egyéni és társadalmi lehetőségeit. A fontos témaköröket érintő, színvonalas előadásokat - együttműködve a kerületi háziorvosokkal, fogorvosokkal, egészségügyi intézményekkel (Szent János Kórház, Semmelweis Egyetem Szív és Érgyógyászati Klinika, Országos Gerincgyógyászati Központ, Budai Egészségközpont) - az adott szakterületek neves, elismert szakemberei tartják minden hónap utolsó csütörtökén este, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Ismeretterjesztő cikksorozat, szakmai interjúk a helyi médiában, honlapon

  • Tudnivalók az egészséges életmódról, rizikófaktorokról, betegségekről, megelőzésükről, egészségügyi tényekről és tévhitekről
  • Szezonális cikkek, interjúk (pl. allergia szezon, influenza szezon)
  • Információk az Egészséges Hegyvidék Programról, programajánlók (szabadegyetemek, szűrések, betegkövetés, stb.)

Idősek egészségiskolája a Kulturális Szalonban

2020-ra az Európai Unió népességének 25%-a 65 év feletti lesz. Mind a Hegyvidéki Önkormányzat, mind az Országos Gerincgyógyászati Központ számára kiemelten fontos az idősek részére nyújtott ismeretterjesztő és prevenciós munka, ezért az együttműködésnek köszönhetően az Országos Gerincgyógyászati Központ számos, az idősebb generációt érintő témában tart előadásokat (pl. időskorban a családban – önismeret; időskort támogató szocio-ökonomiai tényezők; fitten, egészségesen időskorban; időskori táplálkozás, dietetika; csontritkulás; időskori érzékszervek; gerincpanaszok, stb.)

Beszélgetések, előadások a Kulturális Szalonban havi rendszerességgel

a Budai Lisztérzékenyek Klubjával való együttműködés során.

Oktatófilmek az Országos Gerincgyógyászat Központ gondozásában

Olyan rövidfilmek internetes elérhetőségét tervezzük, melyek többek között praktikus gyakorlatok mutatnak be a szülőknek a gyermekek tartásjavítását segítendő, vagy a munkahelyen vagy iskolapadban elvégezhető, néhány perces gyakorlatot, vagy éppen csontritkulást megelőző tornát.

Oktatóprogramok kerületi oktatási intézményekben


Prevenciós programok

Az önkormányzat által működtetett egészségmegőrző programok nagyban segítik a kitűzött célok (életminőség javítása, az egészség védelme, a betegségek, sérülések megelőzése) megvalósulását.

A prevenció legfontosabb eszközeivel - az egészségnevelés, a szűrővizsgálatok, a betegségek kezelése, rehabilitációja, állapotromlás megakadályozása – nyújtanak támogatást a Hegyvidéken élőknek. Az eddigi tapasztalatok is folyamatosan arra ösztönözik a Hegyvidéki Önkormányzatot, hogy folytassa a prevenció kiépítését és megvalósítását a Hegyvidék valamennyi korosztálya irányában, együttműködve a kerület egészségügyi intézményeivel.

Szűrőszombatok

A prevenciós szűrőszombatok a Hegyvidék polgárai részére alkalmanként más-más szűréseket (pl. fül-orr-gégészeti szűrés, emlőszűrés, urológiai szűrés, szemészeti szűrés, nőgyógyászati szűrés, neurológiai szűrés, kardiológiai szűrés, stb.) nyújtanak. A Hegyvidéki Önkormányzat partnere ebben a programban a Szent János Kórház. A szolgáltatás segítségével a kerületben élők a szűrőszombatokon ingyenesen vehetik igénybe a szűrővizsgálatokat. Mindnyájunk számára nehéz feladat a mindennapi rohanás mellett az egészségünkkel is törődni, mégis időt kell szakítanunk rá, mert csak egy életünk van, és egészségesen sokkal többet tehetünk magunkért, másokért.

A vizsgálatokon kiszűrtek további járó-, vagy fekvőbeteg ellátását szintén a Szent János Kórház biztosítja, amelynek révén a betegutak követhetőek.

Egészségnapok

Magyarországon a Hegyvidéken volt legelőször egészségnapi rendezvény. Így a több éves hagyománnyal rendelkező Egészségnap kerületünk legfontosabb egészségügyi prevenciós rendezvénye, amellyel lehetőséget teremtünk a kerület polgárai számára, hogy részt vegyenek egészségügyi szűrővizsgálatokon, orvosoktól, szakértőktől egészségügyi állapotukra vonatkozóan visszajelzést, a betegségek megelőzésére hasznos tanácsokat, életmódjuk megváltoztatásához pedig segítséget kapjanak.

A nyári egészségnap a Hegyvidéki Napokhoz az őszi pedig a Hegyvidéki Ősz rendezvényhez kapcsolódik. A szűrővizsgálatokat, tanácsadást több mint 25 orvos szakma végzi, a látogatók száma pedig évről évre nő. Alkalmanként kb. 1500 szűrést végeznek a szakemberek. A felnőtt szűréseken kívül most már gyermekek részére is biztosítunk különböző szűréseket.

A rendezvényeknek mindig van egy vezető témaköre, amelyre építve szervezünk ismeretterjesztő előadásokat is.

A részt vevő egészségügyi intézmények közül az Országos Gerincgyógyászati Központ a szűrések mellett gyógytorna bemutatót és konzultációs lehetőséget is biztosít.

„SZÍV SN a keringési betegségek megelőzéséért" mozgalom a Hegyvidéken

A Hegyvidéki Önkormányzat prevenciós programot indított 2012 végén a kerületi felnőtt lakosság számára, amellyel megelőzhető a stroke (agyi érkatasztrófa, szélütés, gutaütés) kialakulása, és lehetővé válik a már fennálló szívbetegségek mielőbbi kezelésének megkezdése a kialakított, stabil betegút segítségével. Ez a program hazánkban először Budapesten, a XII. kerületben valósult meg, a SZÍV SN Országos Betegegyesület egyedülálló együttműködésével.

Az Önkormányzat a SZÍV SN Országos Betegegyesülettel, valamint a Semmelweis Egyetem Szív és Érgyógyászati Klinikájával együttműködve, utóbbi épületében biztosította a szűréseket. A 2012-ben indult a program és évente négy alkalommal történnek a szűrések a 2013-ban az Év Kórháza címet elnyerő Semmelweis Egyetem Városmajori Klinika (1122 Budapest Városmajor utca 68. szám alatti) épületében. A szombati szűrések vérnyomás-, vércukor- és koleszterinméréssel, valamint EKG vizsgálattal kezdődnek. Továbbá nyaki ütőér, hasi aortatágulat és Doppler vizsgálatok is bevezetésre kerültek. Az eredmények egy szakmai bemutatót követően kerülnek személyes kiosztásra.

Mozgásszervi szűrővizsgálat a kerület oktatási intézményeiben

Az önkormányzat támogatásával a kerület iskoláiban és az óvodák nagycsoportosai körében minden tanév szeptemberében szakorvos közreműködésével ortopéd és mozgásszervi szűrővizsgálat történik, amely során közel 2.000 gyermek érintett.

Lisztérzékenység szűrése a Budapest Hegyvidék általános iskoláiban tanuló első osztályosok körében

A Hegyvidéki Önkormányzat engedélyével és támogatásával, a Hegyvidéki Egészségügyi Központ az egészségügyi alapellátás keretében a kerület óvodák nagycsoportosai között, a 2012/2013 tanévtől minden tanévben megszervezi a lisztérzékenységi szűrővizsgálatot. A szűrővizsgálatokat az óvodákban történnak a közalkalmazott védőnők közreműködésével, a Szolnoki Lisztérzékenyek Egyesülete végezte.Ezzel a prevenciós programmal a Hegyvidéki Önkormányzat – Budapesten elsőként – egy olyan autoimmun betegség kiszűrését tette lehetővé a hegyvidékieknek ingyenesen, amely, bár napjainkban egyre gyakrabban fordul elő az óvodás gyermekek között, a ma működő egészségügyi rendszerben csak költségtérítéses módon érhető el.

Iskola-egészségügyi újraélesztő prevenciós program

A Hegyvidéki Önkormányzat és a Medical Home Kft. együttműködésében 7 kerületi, ifjúsági védőnő BLS újraélesztő oktatásba részesült. Az oktatási anyag tartalmaként MINI CRP Training oktatófantomot és oktatófilmet kaptak, melyet a Magyar Resustitációs Társaság és az ICD-Pacemakerrel Élni Alapítvány készített. Az ifjúsági védőnők a tanév elején elkészített tantervi ütem szerint a kerületi középiskolákban már oktatják a BLS újraélesztést az oktatófilm és az oktatófantom segítségével.

Hegyvidéki Kismama- és szülésfelkészítő prevenciós program

A program kiegészíti az egészségügyi alapellátáson belül a védőnők által nyújtott komplex várandós gondozást az anya és születendő gyermeke egészségének érdekében. Az önkormányzat által támogatott tornastúdió heti 6 alkalommal biztosítja a kerületi kismamáknak, 10 foglalkozás erejéig az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatást.

A programba illeszkedik bele Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészségközpont előadássorozata.

Testmozgás az egészségért – sportolási, testmozgási lehetőségek

A mozgás, sportolás, aktív szabadidős tevékenységek elengedhetetlenül fontosak egészségünk megőrzéséhez. A rendszeres mozgás hozzájárul ahhoz, hogy izomzatunk, csontozatunk erősebb legyen, állóképességünk, közérzetünk javuljon, karbantarthassuk testsúlyunkat. Csökkenti a szívbetegségek, magas vérnyomás, depresszió és számos egyéb betegség rizikófaktorát vagy kialakulását. Segít megőrizni idős korunkig mozgásszerveink, izmaink, ízületeink rugalmasságát. Fontos, hogy a mozgás tudatosan beépüljön mindennapjainkba már gyermekkorban. Ezt elősegítendő, a Hegyvidéki Önkormányzat elsőként vezette be négy évvel ezelőtt a mindennapos testnevelést az iskolákban. Emellett – folyamatosan bővítve a kínálatot – számos olyan programot, mozgási, sportolási lehetőséget kínál az itt élőknek, amely segítségével megőrizhetik, javíthatják egészségi állapotukat.