Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

A VASTAGBÉLRÁKSZŰRÉS ÉLETET MENTHET

Az óvintézkedések maximális betartása mellett ismét elindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok, amik koronavírus-tesztelésekkel egészülnek ki – mondta el lapunknak dr. Székely György. Az EKC Új Szent János Kórház és Szakrendelő I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztályát vezető főorvost a vizsgálat menetéről, a vastagbélrák veszélyeiről és a korai diagnózis fontosságáról is kérdeztük.

A koronavírus-járvány miatt a népegészségügyi szűrővizsgálatokat is elhalasztották. Hogyan készülnek az újraindulásra?

– A népegészségügyi szűrővizsgálati programban két évvel ezelőtt indítottuk el a vastagbélrákszűréseket, amik leginkább a háziorvosi hálózatot és a gasztroenterológusokat érintik. A járványidőszakban, sajnos, ezeket is szüneteltetnünk kellett. Szerencsére megfelelő óvintézkedésekkel most már minden visszatérhet a régi kerékvágásba. Az ingyenesen elérhető vizsgálat behívásos alapú, a háziorvosnál kell jelentkezni, és elvégeztetni a székletvérszűrést. A pozitív esetekben, COVID-teszt elvégzése után, a vastagbéltükrözés következik, ahol megtalálhatjuk a jóindulatú polipokat vagy a vastagbélrákot. Ez az egyetlen megbízható módszer arra, hogy időben felismerjük a vastagbéldaganatot.

 Miért fontos a korai diagnózis?

– A vastagbélrák nagy része vastagbélpolipokból, tehát jóindulatú daganatokból alakul ki. Ezért is fontos, hogy időben megtörténjen a diagnózis és a kezelés. Akinél egyszer polipot találtunk, majd eltávolítottuk, annál meghatározott időközönként ellenőrző kolonoszkópiát kell végezni.

– Kiket veszélyeztet leginkább a vastagbélrák?

– Főleg az ötven éven felülieket és a férfiakat valamelyest jobban érinti a betegség. A vastagbélrákról szóló halálozási statisztikák szerint Magyarország, sajnos, dobogós helyen van. A férfiaknál a harmadik, a nők esetében a második leggyakoribb daganattípus. A legfrissebb adatok szerint a világon közel kétmillió diagnosztizált beteget tartanak nyilván. Ez rengeteg, ezért is van szükség a vastagbéldaganat mielőbbi felismerésére.

– Milyen tünetekkel jelentkezik a betegség?

– Éppen azért fontos a szűrés, mert a legnagyobb probléma, hogy tünetek általában akkor jelentkeznek, amikor már kifejlett daganatról van szó. A véres széklet, a hasmenés, a székrekedés vagy ezek változása, a fogyás és a vérszegénység már előrehaladott állapotot jelezhetnek.

– Mi történik akkor, ha a szűrővizsgálat során kiderül, hogy valakinek polipja, rosszabb esetben vastagbélrákja van?

– Először szövettant végzünk, majd ha lehetséges, endoszkóppal eltávolítjuk a polipot vagy polipokat. Ha ez nem lehetséges, vagy rákos daganat áll fenn, sebészi beavatkozás következik. Szükség esetén sor kerülhet onkológiai kezelésre, kemoterápiára.

– Hogyan lehetne megelőzni a vastagbélrák kialakulását?

– A betegségnek genetikai oka is lehet. Érdemes megnézni, a családban volt-e korábban olyan ember, aki vastagbélrákban szenvedett. Ha igen, akkor ajánlott már ötvenéves kor előtt rendszeres szűrővizsgálatra, orvosi ellenőrzésre járni. Fontos a helyes, rostban dús táplálkozás is.

– A Szent János Kórházban hamarosan megnyílik a Budai Gasztroenterológiai Centrum. Miért érezték fontosnak a központosítást?

– Javul a betegellátás minősége, mert így „egykapussá” tehetjük azokat a szakterületeket, amik gasztroenterológiai betegekkel foglalkoznak; a gyermekgyógyászat, a sebészet, a radiológia és a patológia is ide tartozik majd. Szeretnénk Buda jelentős részét koordináltan, jól ellátni. A kapszulás endoszkópiát és a májbetegek fibroscan vizsgálatát Magyarországon az elsők között vezettük be – ez csak egy példa a sok közül. A struktúra már megvan. A betegellátás mellett fontos szerepet kapnak az osztályunk által rendezett tudományos és a szélesebb nyilvánosságnak szóló ismeretterjesztő konferenciák is, amik segítenek még hatékonyabbá tenni a közös munkát.

– Mik a tapasztalatai, az emberek mennyire veszik komolyan a szűrővizsgálat fontosságát?

– Sajnos azt látjuk, hogy nem eléggé. A részvételi aránynak ötven százalék felett kellene lennie, de némileg ez alatt marad. Mindenkiben tudatosítanunk kell a vizsgálat fontosságát, hiszen a korai diagnózis sokszor életet menthet!

BM.