Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

DEMENCIA IRODA A HEGYVIDÉKEN

A demenciával élő betegek gondozása hatalmas feladat, komoly hatással van a gondviselő fizikai és lelki egészségére. Sokan háttérbe szorítják saját igényeiket a beteg ellátása közben, nem figyelnek magukra. A felhalmozódó stressz súlyos megbetegedéseket okozhat, így a gondozást vállaló hozzátartozó nem tudja ellátni feladatát.

A gondozóra nehezedő stressz ellen lehet tenni, azt azonban előbb fel kell ismerni. Tudatosítani kell magunkban, hogy mi vagyunk a legfontosabb személy a demenciával élő számára, ezért fontos, hogy a megfelelő módszerekkel saját egészségünkért és jólétünkért is tegyünk, és kérjünk bátran segítséget, hiszen senki sem tud egyedül ellátni egy demenciával élő beteget.

A Hegyvidéki Szociális Központ ebben a nehéz helyzetben kíván segítő kezet nyújtani a demens beteget gondozó családtagoknak. Elindítottuk a Demencia Irodát március 1-jétől azzal a küldetéssel, hogy minden olyan esetben, ami nem igényel orvosi szakértelmet, segítséget, támogatást nyújtsunk a demenciával, Alzheimer-kórral élők hozzátartozói, gondviselői részére. Segítséget kérni és elfogadni nem egyszerű, de fontos tudatosítani magunkban: a segítségkérés nem azt jelenti, hogy nem látjuk el megfelelően a beteget.

Ha tanácstalan, elbizonytalanodott, szakemberre van szüksége, hívja bizalommal az alábbi telefonszámot: 06-30/630-9513, vagy írjon a demenciairoda@hszk.hu címre, amin Kocsis Judit szakértő fogadja majd kérdéseit.

Miben tudunk segíteni? Néhány példa a fontosabb kérdésekről.

  • Ismeretek a betegségről: minél többet tudunk a különböző demenciákról, annál inkább felkészülhetünk a beteggel való együttélésre. Ha tudjuk, milyen változások következnek be a betegség hatására, könnyebben alkalmazkodunk ezekhez. Azzal a tudattal próbáljunk élni, hogy minden nap számít.
  • A betegség hatásai: nehéz reálisan látni azokat a változásokat, amelyeket az Alzheimer-kór vagy az egyéb típusú demencia a betegnél időről időre előidéz. Ha ezekre tudatosan tekintünk, csökkenthetjük a bennünk lévő félelmet, szorongást. Örömet adhat, ha arra gondolunk, mire képes a beteg, és nem arra, hogy milyen képességei vesztek el. A beteg ellátása közben az érzelmek széles palettáját tapasztalhatjuk meg. Ez nagyon zavaró tud lenni, de teljesen normális. Fontos, hogy beszéljünk az érzéseinkről.
  • Tudatos jövőkép, tervezés: amíg a beteg állapota engedi, tisztázzuk vele a jövőbeni egészségügyi kezelését és a napi ellátását érintő kérdéseket, s rögzítsük a döntéseit. Beszéljük meg vele és segítsük pénzügyei elrendezését. Legyen egy B terv arra az esetre, ha mi már nem leszünk képesek tovább gondozni.

Druskóczi Tünde

intézményvezető