Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

NORMAFA. SÉTA. SZÍVÜGY!

A nyári kánikula után itt az ősz és a túraszezon. Aki a szabadtéri mozgás mellett szeretne hiteles képet kapni egészségi állapotáról, sétáljon végig a Szent Ferenc Kórház kardioösvényén, ahol szerencsésen találkozik a kellemes a hasznossal. Az ösvény helyes használatáról és a fejlesztési tervekről beszélgettünk Pál Csillával, a kórház kommunikációs vezetőjével.

– Ha röviden kellene összefoglalni, hogy mi is a kardioösvény, mit mondana?

– Az ösvény egy nagyon egyszerűen használható szabadtéri szűrővizsgálati lehetőség. Bárki szabadon felkeresheti a Normafa buszvégállomásnál található túraindító információs táblánkat, elvehet egyet a túralapokból – amelyet a Normafa Park honlapjáról is letölthet –, és az ott leírtakat követve edzettségi állapotához igazodó tempóban bejárhatja a piros szívvel jelölt útvonalak valamelyikét. A meghatározott pontokon megméri a pulzusát, amit feljegyez a túralapra, végül a kezdőpontra visszaérve a lapot bedobja az ott kihelyezett levélszekrénybe. A Szent Ferenc Kórház szakemberei kielemzik a beérkező túralapokat, és ha az értékek egészségügyi kockázatra utalnak, akkor a feltüntetett elérhetőségeken visszajeleznek a túrázónak, orvosi kivizsgálást javasolva.

– Mindez nem tűnik bonyolultnak. Valóban ilyen egyszerű?

– A túralap alapján nem ördöngősség a feladatot teljesíteni, de azért mindenkinek azt javasoljuk, hogy először egy vezetett túrán vegyen részt, amelyen gyógytornászaink segítenek az eligazodásban és akár a helyes pulzusmérésben is. A járványhelyzet előtt a Normafán szombaton és vasárnap tartottunk vezetett túrákat, nyár eleje óta viszont, a tömeg elkerülése érdekében, áttértünk a kevésbé zsúfolt csütörtök délelőtti időpontra. A vezetett sétára a gyogytorna@szentferenckorhaz.hu elektronikus címen lehet jelentkezni, egyrészt a korlátozott létszám, másrészt egy gyors előzetes állapotfelmérés miatt.

– Hogyan kell elképzelni egy ilyen állapotfelmérést?

– Gyógytornászaink e-mailben néhány egyszerű kérdéssel felmérik, hogy a jelentkező dohányzik-e, rendszeresen mozog-e, milyen általános egészségi és terhelhetőségi állapotban van. Ez azért szükséges, hogy a három különböző táv – három és fél, négy, öt kilométer – közül a legalkalmasabbat választhassák ki számára, valamint hogy homogén csoportok alakuljanak ki a túrákon. Mivel a séták lényege, hogy a résztvevők a teljesítőképességük maximuma közelében terheljék szervezetüket, nem szerencsés, ha gyorsabb és lassabb túrázók alkotnak egy csoportot, egymás tempóját befolyásolva.

– Eddig mennyien tették próbára magukat a 2018-ban megnyitott ösvényen?

– Nincsenek erőforrásaink a látogatottság pontos mérésére, de az biztos, hogy a Normafán évente nagyságrendileg egymillió látogató fordul meg. Tanösvényünk tájékoztatótáblái ráadásul rögtön a végállomásnál találhatók, így becsléseink szerint nagyon sokan kipróbálták már a szív jelzésű egészségügyi útvonalat. Egy ezerfős mintán készült elemzés esetében pedig mintegy ötszázaléknyi olyan beteget szűrtünk ki, akinek további kivizsgálásra, vagy kardiológiai beavatkozásra volt szüksége. Ezekben az esetekben betegségmegelőző szerepe volt, hogy behívtuk a túrázót orvosi vizsgálatra: olyan szív- és érrendszeri problémákat tudtunk feltárni, amikre semmilyen jel nem utalt az érintett számára, de adott esetben problémát okozott volna, ha nem derül ki idejekorán. A kardioösvénynek épp a Magyarországon legjelentősebbnek számító halálozási okok, a cukorbetegség, az elhízás, a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében és korai kiszűrésében van kiemelkedő szerepe.

– Ha ilyen eredményes az ösvény létrehozása, akkor nem lenne szükség az egészségmegőrzési lehetőségek körének további bővítésére?

– Dehogynem! A Normafa egészséges környezete, az erdei utak, a hatalmas rét és a hely népszerűsége annyira ideális helyszínt kínálnak, hogy a tanösvények mellett, a Normafa Parkkal együttműködésben, további egészségmegőrzési programokat tervezünk. A tanösvényprogram szakmai partnerével, a Sanofi-Aventis Zrt.-vel sokféle választható mozgásformából álló „órarendet”, egy komplex edzéskínálatot készülünk megalkotni, amely a jövőben, a megelőzés jegyében, a fent említett pulzusmérő túrákon felül más mozgásformákat is kínálna, akár a hét minden napjára – például gyógytornászaink által vezetett gerinctornát, ízület-karbantartó tornát. Mindezt zárt térben, télen is végezhető edzésprogramokkal, valamint egészségmegőrzésről szóló előadásokkal, akár egészséges ételek kóstoltatásával is bővítjük majd. Tervezzük egy kerekesszékkel is bejárható akadálymentes ösvény kialakítását is, ami a fogyatékkal élő emberek rehabilitációját segítheti.

BI.