Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ PROGRAMOK A SZÍVÜNK NAPJÁN

A szív- és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és egyéb halálok együttesen. Ezen a szomorú statisztikán szeretne javítani a Magyar Kardiológusok Társasága, amely az idén a Testnevelési Egyetemen tartja meg ingyenes családi rendezvényét, a Szívünk Napját.

A Szív Világszövetsége, a World Heart Federation (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt szeptember végén rendezik meg a Szívünk Napját, amihez hazánk már az első évben csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága a szív világnapjához kapcsolódva hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, valamint a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre.

A szív- és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető rendszeres szűrővizsgálatokkal és egészségesebb életmóddal – mindenekelőtt optimális táplálkozással, a dohányzás mellőzésével, több mozgással. A mozgás, a sport szerepe az idei Szívünk Napján különös figyelmet kap, a rendezvény helyszíne ugyanis a Testnevelési Egyetem, ahol a hazai sportéletet alakító és vezető szakembereket képzik.

A szakmai előadások témái között szerepel egyebek közt, hogy mit és hogyan sportoljunk időskorban, milyen veszélyt jelent az új típusú koronavírus a sportolókra, valamint a szívbetegekre. Szó lesz a szívelégtelenség tüneteiről és a szélütés megelőzésének lehetőségeiről, továbbá arról is, miért fontos, hogy szívfájdalom esetén azonnal segítséget kérjünk. A rehabilitáció kapcsán műszívesekkel folytatott beszélgetést hallgathatunk meg, és megismerhetjük az alternatív dohánytermékek veszélyeit.

Ezúttal is lesz „laikus újraélesztési oktatás” szakképzett orvosok közreműködésével. A helyszínen végzett vérnyomásmérés és laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján a szakemberek kockázatbecslést végeznek az érdeklődőknél, valamint személyre szóló tanácsot adnak arról, hogyan lehet megelőzni a szívbetegség kialakulását vagy az állapot rosszabbodását.

A szakmai előadások és ingyenes szűrővizsgálatok mellett szórakoztató családi programok, gyermekelőadások és sportversenyek teszik nemcsak hasznossá, de kellemessé is szeptember utolsó vasárnapját a Testnevelési Egyetemre látogató családok, gyerekek és felnőttek számára. A szervezők szigorúan betartják a járványügyi szabályokat: a rendezvényen kötelező a maszkhasználat – maszkot kérésre biztosítanak –, belépéskor testhőmérsékletet mérnek, és a programokon fokozottan ügyelnek a fizikai távolságtartásra.

d.

A Szívünk Napjának a Testnevelési Egyetem „K” épülete ad otthont szeptember 27-én 10–17 óráig. A rendezvény részletes programja megtalálható lesz a www.szivunknapja.hu oldalon.