Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

ZÖLD RECEPT AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSHEZ

Nemzetközi minták alapján hazánkban először a Hegyvidéki Önkormányzat kezdte el alkalmazni az úgynevezett zöld receptet. Ez majdnem úgy néz ki, mint egy hagyományos orvosi vény, csakhogy nem gyógyszert lehet kiváltani vele, hanem valamilyen mozgásos foglalkozásra ad beutalót, ami hozzájárul testi, lelki és szellemi egészségünk megőrzéséhez. Az egy évvel ezelőtt elindított programról és az abban rejlő lehetőségekről dr. Lovas László felnőtt háziorvossal beszélgettünk.

  • Az elsők között csatlakozott a Zöld Recept-programhoz, ami most már az összes felnőtt háziorvosnál elérhető a Hegyvidéken. Az eddigi tapasztalatai alapján mit gondol, miért érdemes az orvosoknak alkalmazni, a betegeknek pedig igénybe venni a zöld recept által kínált lehetőségeket?
  • A betegségek megelőzése szempontjából rendkívül fontos a rendszeres mozgás, amivel nagyon sok pozitív hatás érhető el. Ezzel a legtöbben valószínűleg tisztában vannak, mégis, sokan nehezen tudják rávenni magukat az életmód-változtatásra. A páciensek számára leginkább a kezdeti lépések megtételében, az elindulásban nyújt segítséget a zöld recept, ami persze minket, orvosokat is arra ösztönöz, hogy a gyógyszerek, kezelések felírása mellett az életmódbeli tanácsadás is a napi rutinunk részévé váljon. Jó ötletnek tartom, hogy a hozzánk fordulók kaphatnak egy receptet orvosi aláírással, pecséttel egy-egy mozgásformára, úgy érzem ugyanis, hogy ennek nagyobb súlya van, mint ha csak szóban adnánk tanácsokat.
  • Minden korosztály számára elengedhetetlen a mozgás, ezzel együtt kiknek lehet a legnagyobb szüksége ezekre a foglalkozásokra?
  • Azt látom, hogy az aktív korosztály tagjait nehéz rávenni a rendszeres mozgásra, mert hajtják magukat a munkában, és másra nem igazán jut idejük. Őket érdemes megszólítani ezzel a programmal, továbbá mindazokat, akik ritkán járnak orvoshoz, és eddig nem nagyon figyeltek oda az egészségükre. A Zöld Recept-program keretében csoportos tevékenységekre lehet jelentkezni, ahol jó társaságok, új barátságok alakulhatnak ki. Az összeszokott csoportok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek szívesen visszajárjanak mozogni, sportolni. Ezek a közösségek az egyedül élőkre is jó hatással vannak, a rendszeres együttlét az elmagányosodás legjobb ellenszere.
  • Kinek mit ajánl a zöld recepten szereplő mozgásformák közül?
  • Kifejezetten széles a választék a különböző mozgásformákból, egyebek mellett természetjáró túra, kímélőtorna, jóga, aerobik, futás, asztalitenisz, pétanque, zumba és funkcionális edzés is szerepel az önkormányzat intézményei és partnerei által kínált, választható foglalkozások között. A napokban a Szent János Kórház egészségfejlesztési irodája is csatlakozott a Zöld Recept-programhoz, amely a speciális tornán és jógán kívül szív- és érrendszeri, valamint testsúlycsökkentő klubot, konfliktuskezelő csoportot és táplálkozási tanácsadást is indít az érintetteknek. A zöld recepten található lehetőségek közül általában többet is szoktam javasolni a pácienseimnek, illetve ha valaki jó karban van, szívesen ajánlom az összeset. A prevenciós mozgásformák, például az erdei séta, a nordic walking univerzálisan, szinte mindenki számára javasolhatók. A szívbetegséggel élőknek izomfejlesztést vagy intenzív mozgást – futást, aerobikot, zumbát – nem ajánlok. Valamilyen mozgásra azonban nekik is szükségük van, ezért ha nem súlyos az állapotuk, akkor szóba jöhet például a kardioséta. Gerincbetegeknek elsősorban a kíméletes lazító-nyújtó mozgásformákat javaslom. A hangulatjavító mozgás a depresszióval élőknek, a stresszcsökkentő jóga pedig leginkább az aktív korosztály számára ideális. A mentálfejlesztést főképpen az időseknek tanácsolom, akiknél kezdenek megjelenni a demencia tünetei. Fontos, hogy az idősebbek is kimozduljanak otthonról, ezért a csoportos séták, kímélőtornák széles körben ajánlhatók számukra. Ezek – bizonyos kivételektől eltekintve – gyakorlatilag mindenki számára jótékony hatással vannak.

z.

 

A hegyvidéki Zöld Recept-program keretében szervezett, XII. kerületi lakcímkártyával ingyenesen igénybe vehető foglalkozásokról a hegyvideksport.hu/zold-recept oldalon található részletes tájékoztatás.