Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

VASHIÁNY ÉS NEHÉZFÉMTERHELÉS

Ha nincs elég vas a szervezetünkben, az oxigén nem tud eljutni a sejtekhez. Nem véletlen tehát, hogy a vashiány számos egészségügyi panaszt, sőt, akár életveszélyes állapotot is okozhat. Erről szólt az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadása, amelyben dr. Szolnoki Lajos háziorvos a nehézfémterhelés következményeiről is beszélt.

A vashiány nagyon gyakori állapot, gyengeséggel, fázékonysággal, ingerlékenységgel, álmatlansággal, látászavarral, fejfájással járhat. Szintén intő jel a gyakori afta, a vérszegénység, a bőrszárazság vagy a töredezett köröm.
Mivel ezek a tünetek rendszerint lassan alakulnak ki, az emberek többsége képe megszokni a panaszokat. Olyannyira, hogy akár súlyos állapotba is kerülhetnek – kezdte előadását dr. Szolnoki Lajos az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi összejövetelén. A háziorvos elmondta, hogy éppen ezért nem egyszerű a diagnózis: ha a beteg nem jelzi a problémákat, a kezelőorvos nem mindig veszi észre időben ezeket.
A korai felismerést segíti az életmód és különösen az étkezési szokások ismerete. Rizikót jelent az egyoldalú táplálkozás, a vegetáriánus étrend, hiszen vasat elsősorban az állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak. Nagyobb eséllyel alakulhat ki vashiány a laktózra, gluténra és tojásra érzékenyeknél, valamint azoknál, akik a „mindenmentes” diétákat követik. Idetartoznak még a felszívódási zavarok – ilyen következménye lehet a Candida-fertőzésnek –, a krónikus bélgyulladás, a megemelkedett süllyedéssel járó betegségek, az aranyér és egyes daganatos betegségek.Mivel a vas esszenciális mikroelem, kizárólag kívülről lehet pótolni. Legjobb forrása a tojás, a hús és a tej, ezeken kívül a spenót és a sóska fogyasztása javasolt. Jó tudni, hogy felszívódását jelentősen javítják a B-vitaminok, a C-vitamin, a cin és a réz. Ellenkező hatást fejtenek ki a gabonák, a szója, a magok, a kalcium.
Jóból is megárt a sok! A túlzott vasbevitel hányingert, hányást, emésztési zavarokat okozhat. Dr. Szolnoki Lajos felhívta a figyelmet a Humicin kapszulára, amit a kerületben fedeztek fel és gyártanak. Azért előnyös, mert a huminsavtartalma miatt nem kell nagy mennyiségű vasat bejuttatni ahhoz, hogy elegendő felszívódjon, azaz a terápiás hatás kis mennyiségben elérhető. Organikus formában tartalmazza a vasat, ami szintén nagyon fontos.
Míg a vasból a hiány okozhat egészségügyi panaszokat, a nehézfémekből épp ellenkezőleg: a túl nagy mennyiség. Rendkívül veszélyes az ólommérgezés, ami hasfájást, gyengeséget, vérszegénységet, eszméletvesztést, idegrendszeri bénulásokat válthat ki. A króm a tüdőt, a vékonybelet, a vesét és a májat, a nikkel a vázizmokat és a tüdőt, a kadmium az idegrendszert, a vörös csontvelőt, a vesét, a tüdőt és az emésztőrendszert veszélyeztetheti (a dohányban kadmium és nikkel halmozódik fel, ezért is annyira ártalmas a dohányfüst). Szájon, orron, bőrön át is bejuthatnak a szervezetbe, a mérgezés lehet akkut, gyors lefolyású és krónikus. Utalhat rá a nyelv, a garat, a száj és az íny elszíneződése.
Különösen a tengerekben mutatható ki komoly higanyfertőzés, a tengeri állatok fogyasztása egészségügyi kockázatot jelent. A higany a májban és a vesében halmozódik fel, károsíthatja az emésztőrendszert, a pajzsmirigyet, a veséket és a bőrt.
A nehézfémeknek kisebb mennyiségben lehetnek pozitív hatásai: Candida-fertőzötteknél megfigyelték, hogy sokszor hiányzik a króm, aminek célzott bevitelével kezelhető a gombás fertőzés. Esszenciális elem a cink, ami nélkül a máj és a pajzsmirigy nem tudna megfelelően működni, ez a két szerv „versenyzik” érte. Általában a máj a győztes, erre a prosztata hipertrófiával válaszol. Ez a cinkhiány következménye, amiből később daganat is kialakulhat.
Az előadó arra is felhívta a figyelmet, hogy 1940 előtt a budapesti épületekben nagyrészt ólomból készült vízcsöveket használtak. Vegyük komolyan, és cseréljük le a rendszert, mert a régi vezetékek hozzájárulhatnak az ivóvíz szennyeződéséhez! Ingyenes bevizsgálást az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízhigiénés Osztályán lehet kérni.
Lényeges, hogy az emberek megértsék a nehézfémekhez köthető veszélyeket, és ne seperjék ezeket a szőnyeg alá. Figyeljenek arra, mit isznak és esznek, milyen környezetben élnek, igyekezzenek elkerülni a felesleges terhelést.
Végezetül a háziorvos a Humicin kapszula egy további előnyéről beszélt, mégpedig arról, hogy a nehézfémek kivezetésében is segíthet. A Natúr Humicin képes a kevlárkötésre, magához láncolja a káros elemeket, ezt követően a makro- és mikroanyagokat tartalmazó multimineral-készítmény visszapótolja a hiányokat.

sm.