Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

Szívügyeink – az infarktus megelőzhető

Hazánkban minden második ember valamilyen keringési betegségben hal meg, hirtelen szívmegállás következtében évente 50-60 ezren veszítik el életüket. A kardiovaszkuláris kórképek kialakulásának okairól, a jelentkező tünetekről és gyógyításukról, valamint a megelőzés fontosságáról tartott előadást dr. Szolnoki Lajos háziorvos a Hegyvidéki Egészségklub rendezvényén.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában az öröklött hajlam és a szerzett betegségek mellett a helytelen életmód játszik kulcsszerepet. A leggyakoribb kiváltó okok: a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a csekély zöldség- és gyümölcsbevitel, a mozgásszegény életmód, illetve az ezzel járó elhízás, a magas vérnyomás és koleszterinszint, a cukor- és vesebetegség, valamint a mindennapi stressz. Különösen veszélyes a cigaretta, hiszen a szívkoszorút is elérő érszűkítő hatása mellett eredője lehet az agyvérzésnek, gátolja a vitaminfelszívódást, a beszívott kátrány elősegíti a gége- és szájrák kialakulását. Mindez ráadásul a passzív dohányosok számára is szinte hasonló kockázatot jelent.

Riasztó adat, hogy a magyar lakosság húsz százaléka, a hatvan éven felüliek pedig több mint fele szenved valamilyen vérnyomásbetegségben. Ennek tudható be a stroke, vagyis az agyi katasztrófa, ami tizenöt százalékban agylágyulás, a többi esetben a szétrobbanó ér hatására létrejövő agyvérzés. Különleges tünetekkel jár az arteria mengingea media szakadása vagy szűkülete, aminek hatására a beteg irracionálisan kezd viselkedni.

A koszorúér elzáródása úgynevezett ballon beültetésével orvosolható, ezzel egyúttal megelőzhető az angina és a szívinfarktus. Az angina pektorisz az infarktushoz hasonló, rohamszerűen jelentkező, szorító és szorongó érzést keltő, a karok zsibbadásával járó mellkasi fájdalom, a szív vérellátásának ideiglenes gyengülésekor lép fel. Szívelégtelenség esetén kevesebb vér jut a billentyűkbe, ezek torzulása a vér egyirányú áramlásának zavarához vezet. Ilyenkor a betegek gyengeségre, fáradékonyságra, lábi ödémára panaszkodnak. A pacemaker beültetésével vagy gyógyszeres kezeléssel orvosolható ritmuszavar következtében a szív hamarabb kifárad, miközben képtelen kipumpálni a vért a kamrákból.

Sűrűn kialakuló korkép a trombózis. A pangó vér hatására a vénák gyulladásba jönnek, ami felszínen futó erek esetében erős fájdalommal jár, azonban nem jelent komolyabb veszélyforrást. A mélyvénás trombózis kevésbé érzékeny, azonban sokkal súlyosabb következményekkel jár. A lakosság 20 százalékát érinti a visszeresedés, a legveszélyeztetettebbek a 30 év feletti nők. Érdekes felfedezés, hogy az érelmeszesedésért a nanobaktériumok felelősek, amelyek az erek belső falán megtapadva szúrós mésztüskéket növesztenek. A szervezet ezt a mészpáncélt a vörösvérsejtek védelmében koleszterinpaplannal vonja be, így az erek beszűkülnek. Biorezonancia alkalmazásával a nanobaktériumok elpusztíthatók.

A szív- és érrendszeri betegségek többsége sok mozgással és egészséges táplálkozással megelőzhető. Főleg az állati eredetű rejtett zsírok, illetve a lefölözetlen tejtermékek jelentenek veszélyt, jótékonyan hat ugyanakkor a teljes kiőrlésű gabonafélék, a gyümölcsök, a dió, a párolt zöldségek fogyasztása. Az oliva és a magas likopintartalmú paradicsom a trombózis és infarktus esélyét csökkenti, míg napi ezer milligramm C-vitamin bevitele a nanobaktériumok ellen bizonyul hatásos fegyvernek. Igazi vitaminbomba a három répából, két almából, egy fél céklából, valamint egy citrom levéből összeállított turmix, amelyet éhgyomorra, a nyelv alatt átvezetve, lassú kortyokban kell meginni.

MM.