Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

Szív- és érrendszeri betegségek

Magyarországon vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri megbetegedések, holott kis odafigyeléssel a tragédiák nagy része megelőzhető lenne – derült ki az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem márciusi előadásán, amelyen dr. Bencze Ágnes, a Budai Egészségközpont kardiológusa az egészséges táplálkozás és a mindennapi mozgás fontosságára is felhívta a figyelmet.

Sikertörténetnek nevezte a 2005-ben életre hívott Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem programsorozatot a márciusi előadást megnyitó Kovács Lajos. Az alpolgármester elmondta, hogy az eltelt kilenc év alatt a rendezvény nem veszített a népszerűségéből, hónapról hónapra megtelik érdeklődőkkel a MOM Kulturális Központ kupolaterme. Mindez a remek szervezésnek és a kiváló előadóknak, a Szent János Kórház, valamint a Budai Egészségközpont szakorvosainak köszönhető.
A legutóbbi alkalommal a prevenció fontosságát emelte ki dr. Bencze Ágnes kardiológus, aki elmondta, hogy minden korszaknak megvoltak a maga betegségei. A középkorban elsősorban a különféle járványok tizedelték az embereket, míg napjainkban a szív- és érrendszeri betegségek, elsősorban az infarktus, az agyi erek betegségei, a szélütés és az alsó végtagi érszűkület számítanak az egyik leggyakoribb haláloknak. Megdöbbentő, hogy az ebben a tekintetben egyébként Európa „középmezőnyéhez” tartozó Magyarországon az emberek több mint fele koszorúér-betegségben vagy agyvérzésben hal meg, holott a tragédiák nyolcvan százaléka megelőzhető lenne.
A kockázati tényezők közül az egyik leggyakoribb a „néma gyilkosnak” is nevezett magas vérnyomás, ami sokáig nem okoz panaszokat, azonban súlyos szövődményekhez, veseelégtelenséghez, szélütéshez, szívinfarktushoz vezethet. Bár kialakulásának mibenlétét az esetek kilencven százalékában nem lehet meghatározni, az elváltozás jó eséllyel karbantartható. A maradék tíz százaléknál kimutathatók a kiváltó okok: ilyen a pajzsmirigybetegség, a veseelégtelenség vagy valamilyen hormonális diszfunkció. Ezek gyógyításával a magas vérnyomás is megszűnik.
A normális érték 140/90, ha valakinek ennél magasabb a vérnyomása, és mindez fejfájással, látászavarral, orrvérzéssel, légszomjjal vagy mellkasi fájdalommal párosul, azonnal hívjon orvost! Nagyon lényeges, hogy mikor és hogyan kell elvégezni a mérést: 40 év felett évente legalább egyszer rutinszerűen javasolt ellenőrizni a vérnyomást, méghozzá mindig nyugalomban, ülő helyzetben és ugyanazon a karon. Aki tudja, hogy magas az értéke, heti rendszerességgel mérjen. A megelőzést szolgálja a só- és alkoholfogyasztás csökkentése, a sok mozgás, illetve a dohányzás elhagyása.
A szív- és érrendszeri megbetegedések másik „előszobája” a magas koleszterinszint, az érfalakra rakódó zsír ugyanis meszesedést, érelzáródást okoz. Szintén veszélyes az elhízás, hiszen ezzel gyakran együtt jár a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulása.
Ha testtömegindexünk 20-25 között van (testsúlyunkat el kell osztani méterben kifejezett magasságunk négyzetével), akkor nem kell aggódnunk, ennél magasabb érték esetén viszont túlsúlyosnak számítunk. Ha a kapott szám több mint 30, akkor már elhízásról beszélünk. Lényeges adat a derékbőség. Amennyiben ez férfiaknál meghaladja a kilencven centimétert, nőknél pedig a nyolcvanat, a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából komoly kockázatot jelentő hasi típusú elhízással állunk szemben.
Szintén negatívan befolyásolja a szív- és érrendszer állapotát a cukorbetegség, amely önmagában 3-5-szörösére, dohányzással súlyosbítva pedig 6-15-szörösére növeli a halálos koszorúér-betegség és a stroke kialakulásának esélyét. Ehhez hasonló hatásai vannak a fokozott kalóriabevitelnek és a túlzott alkoholfogyasztásnak.
Dr. Bencze Ágnes szerint éppen ezért nagyon fontos az egészséges étrend, aminek kialakításakor a mediterrán diétát érdemes követni. Ennek lényege, hogy naponta együnk meg fél kiló zöldséget vagy gyümölcsöt, fogyasszunk olívaolajt, valamint hetente háromszor halat. Mindemellett a férfiak bátran megihatnak napi legfeljebb két, a nők egy pohár vörösbort. Ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem, naponta harminc perc aktív séta jótékonyan befolyásolja a szív és az érrendszer állapotát!
Ami a konkrét betegségeket illeti, a leggyakoribb az angina pectoris, azaz az ismétlődő múló szívtájéki fájdalom, ennek súlyos formája a szívinfarktus. Tünete a tűrhetetlenül erős, szegycsont felett kialakuló, a nyakba, vállba, hátba és a bal karba sugárzó fájdalom. Ha ezt tapasztaljuk, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt!

 

Hegyvidék Újság