Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

A PUFFADÁS FIGYELMEZTETŐ JEL

Egészségügyi veszélyt jelent a puffadás, amelynek hátterében súlyos betegségek is állhatnak, ezért mindig ki kell vizsgálni. Dr. Szilvás Ágnes belgyógyász, gasztroenterológus a megelőzés és a kezelés lehetőségeiről is beszélt az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem idei első összejövetelén.

Már Hippokratész tudta, hogy a puffadás és általában a hasi diszkomfortérzés okát valahol a belekben kell keresni. Pontosabban a bélflórát felépítő mikroorganizmusok összetétele és aránya határozza meg a panaszokat, amik sokszor komolyabb betegségekre figyelmeztetnek. Idetartoznak a gyomorfekély, a gyomor-nyálkahártyagyulladás, a bélgyulladás, a polipok, az epe-, máj- és hasnyálmirigy-betegségek, a tumorok, az autoimmun betegségek – kezdte előadását dr. Szilvás Ágnes belgyógyász, gasztroenterológus az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem január végi összejövetelén.
Nemcsak emésztőrendszeri, hanem ideggyógyászati és más egészségügyi problémák is a bélflóra egyensúlyának felborulására vezethetők vissza. A puffadás oka lehet átmeneti (egy nagyobb étkezés, netán a stressz) vagy krónikus (helytelen életmód, rossz táplálkozás, egyes gyógyszerek szedése). Rendkívüli gyakori kórkép, a felnőttek 30-40 százalékát érinti. A puffadás fokozott bélgázképződést jelent, amit kiválthat a gyors étkezéskor benyelt nagyobb mennyiségű levegő, hozzájárulhat a kapkodó ivás és a hiányos fogazat.Különösen problémás az antibiotikumos kúra, az antibiotikumok ugyanis felborítják a bélflóra egyensúlyát, aminek egyik következménye a puffadás. Hasonló következménye lehet a vérnyomás-, a cukor- és hormongyógyszerek szedésének, de felszívódási zavarok, rossz hasnyálmirigy-működés, laktózérzékenység is kiválthatják. Puffadást okozhat a szorbit, fruktóz, alma, körte, szilva, őszibarack, diétás édesítőszerek, xilit, eritrit, maltit, cukoralkoholok, keményítők, kukorica, burgonya, búza, vörösbor fogyasztása. A rostok közül a vízben oldódók okozhatnak gázosodást.
Egyes ételek ételintoleranciát válthatnak ki. Ha a puffadás hátterét elemző laborvizsgálat negatív, akkor erre kell gondolni. A másik faktor az enzimhiány, amit a hasnyálmirigy vagy a belek elégtelen működése okoz. Az eliminációs diéta 3-4 hét alatt sokat segíthet, ehhez az adalékok, csokoládé, kávé, tea, dohányzás elhagyására van szükség. A rotációs diéta lényege, hogy a gondot okozó ételt ritkábban, 3-4 naponta fogyasztjuk.
Sokakat érint a laktózintolerancia, aminek hátterében a laktáz enzim hiánya áll. Tünete a puffadás, a hasi görcs, a hasmenés. Kezelése a diéta és az enzimpótlás. Szintén gyakoriak a glutén okozta betegségek, ilyen a gluténtartalmú ételekre kialakuló allergia, vagy a búzafehérje-intolerancia. Az allergiás típusú gluténérzékenység megszüntetéséhez a gluténtartalmú ételek mellőzése javasolt.
Gliadinérzékenység esetén elegendő szokott lenni három hónap diéta, ez idő alatt nem lehet búzát, árpát fogyasztani. A búzafehérje-érzékenység, -intolerancia hasmenéssel, székrekedéssel, fáradékonysággal jár. Kezelése a búzamentes étrend, amit 3-4 hónapig kell alkalmazni.
A különböző gyümölcsökben lévő cukrok felszívódásának zavara is előidézhet kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket. Magas fruktóztartalmúak az alma, a körte, a szőlő, a mangó, az aszalt gyümölcsök, a kompótok, a lekvárok, a gyümölcsjoghurtok és egyes pékáruk. Az eper, a citrom, a grépfrút viszont nyugodtan fogyasztható.
Látható, hogy közvetlen a kapcsolat a puffadás és a bélflóra között. Kontaminált bélszindróma esetén nagyszámú és eltérő minőségű baktériumok jelennek meg a vékonybélben. Hosszas fennállása krónikus tüneteket vált ki, ezek közül csak az egyik a puffadás. Egyértelmű a kapcsolata az inzulinrezisztenciával, növeli egyes daganatok gyakoriságát.
Dr. Szilvás Ágnes végezetül az IBS-t (irritábilis bél szindrómát) is megemlítette, amelynek egyik következménye a puffadás. A lakosság 20 százalékát érinti, az oka nem ismert, ám a bélflóra egyensúlyának felborulása ez esetben is megfigyelhető.
A puffadás figyelmeztetés: arra utal, hogy valami nincs rendben a szervezetben, felborult az egyensúly, ezért már a legkisebb jeleket is komolyan kell venni! Visszatérő puffadás, megváltozott vagy véres széklet, aszimmetrikus has, komolyabb fogyás esetén mindenképpen forduljunk szakorvoshoz!

(mm.)