Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

KISBUSZT KAPOTT A SZENT FERENC KÓRHÁZ

Elektromos kisbuszt adományozott a Hegyvidéki Önkormányzat a Budapesti Szent Ferenc Kórháznak. A környezetkímélő járművel betegeket, valamint az otthonápoláshoz szükséges eszközöket is lehet szállítani.

„Büszkék vagyunk rá, hogy támogathatjuk a kórházat, amely fontos szerepet tölt be a szív- és érrendszeri betegek rehabilitációjában” – mondta Pokorni Zoltán annak az elektromos kisbusznak az átadásán, amelyet a Hegyvidéki Önkormányzat adományozott a Budapesti Szent Ferenc Kórháznak.

A hegyvidéki polgármester kitért rá, hogy a XII. kerületi embereket is ellátó egészségügyi intézmény nemcsak a gyógyításban vesz részt, hanem aktívan közreműködik a betegségek szűrésében is. Ennek részeként, az önkormányzattal együttműködve, 2018 őszén létrehozta a normafai kardioösvényt. Az új kisbusz így arra is alkalmas – tette hozzá –, hogy az intézményben gyógyulókat felvigyék a Normafára.

Dr. Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója köszönetét fejezte ki a Hegyvidéki Önkormányzatnak, amiért a kezdetek óta mellettük áll, majd arról beszélt, hogy az intézmény fő profiljává vált a kardiovaszkuláris rehabilitáció, a 2019 tavaszán átadott új kórházi szárny is elsősorban ezt a célt szolgálja. A rehabilitációt és betegségmegelőzést segítik a kezdeményezésükre létrehozott kardioösvények is, amelyek közül egyértelműen a normafai a legnépszerűbb.

A normafai ösvényen elhelyezett tájékoztató táblák iránymutatásai alapján sokan töltik ki és juttatják vissza túralapjaikat a kórháznak, amelynek szakemberei kiértékelik az eredményeket. Bő egy év alatt több mint húsz olyan beteget szűrtek ki, akinek az esetében sürgős beavatkozásra – értágításra vagy pacemakerbeültetésre – volt szükség.

A főigazgató szerint a Normafa új, hamarosan átadandó látogatóközpontja teremt majd igazán ideális körülményeket a kardioösvény használatához. Egy információs pultnál ismertetőt tartanak a vezetett túrák résztvevőinek, továbbá pulzusmérő óra, nordic walking-bot, valamint – akik esetében ez indokolt – túrakerekesszék kölcsönzésére is lehetőség lesz ugyanott.

A Budapesti Szent Ferenc Kórház az önkormányzattól kapott új, környezetkímélő járművet az otthonápoláshoz szükséges eszközök szállítására is használhatja. Dr. Toldy-Schedel Emil elmondta, hogy megkezdődtek a családtagoknak szóló otthonápolási képzéseik, és már előkészület alatt áll az eszközkölcsönzési szolgáltatásuk: egyebek közt támbotot, kerekesszéket, gurulós járókeretet, felfekvés elleni matracot helyeznek ki a betegek otthonaiba.