Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

A kéz a lélek tükre

A kéz és a körmök állapotának fontosságáról tartott előadást dr. Szolnoki Lajos háziorvos a Hegyvidéki Egészségklub találkozóján. A szakember szerint a végtagok vizsgálatával pontos diagnózis nyerhető a szervezetet megtámadó betegségekről.

Kezünkön és talpunkon minden belső szervünknek megtalálható az idegleképeződése. Mivel a különböző idegek, mirigyek meghatározott területekkel állnak kapcsolatban, a végtagok vizsgálata fontos diagnosztikai módszer.

A reflexológia világszerte elterjedt és elismert természetgyógyászati technika, nincs mellékhatása, szinte bárhol és bármikor alkalmazható. Az emberek évezredek óta kutatják ezt a tudományt, a vonatkozó legkorábbi adat az egyiptomi birodalomból, Kr. e. 2330-ból származik. Saqqarában, Ankhmabor sírkamrájában látható egy falfestmény, amely láb- és kézreflexológia alkalmazását ábrázolja.

A reflexzóna-masszázs serkenti a vér- és nyirokkeringést, ami megtöbbszörözi a test megtisztulási képességét. Erősíti az immunrendszert, ezáltal beindulnak az egyébként leblokkolt öngyógyító folyamatok. Oldja a testi-lelki feszültségeket, valamint kiválóan alkalmas a betegségek feltárására is, hiszen a legyengült szervek zónáiban, a bőrön és a szövetekben eltérések mutatkoznak.

Kezünk és lábunk segítségével sok mindent megtudhatunk egészségünkről, azonban számos információhoz juthatunk körmeink állapotából is. A köröm a bőr felhámjából kialakuló és lapszerűen egymásra rétegződött hámsejtekből álló szarulemez. Alapvetően négy részre osztható: körömlemez, körömsánc, a körömágy hátsó részében található fehéres, félhold alakú lunula, illetve az alatta lévő mátrix. A körömlemez alakjának majdnem minden elváltozása a mátrixban alakul ki. A köröm a kézen naponta 0,1 millimétert, a lábon 0,05 mm-t nő. Színbeli, szerkezeti, alaki megváltozásainak elemzésével és értékelésével a körömdiagnosztika foglalkozik.

Az elváltozásoknak számos külső oka lehet, például a körömágy gyulladása, vagy külső traumák, mint a foglalkozási ártalmak, gombásodás, körömrágás. A lábi körömbenövést sok esetben a nem megfelelő cipő okozza, jellegzetes tünete a fájdalmas, gyulladt növedék a körömágyon. Ilyenkor az egyetlen megoldás a sebészeti beavatkozás útján végzett, meglehetősen fájdalmas körömszélkimetszés. Kialakulásának megelőzésében fontos szerepet kap az ujjak megfelelő állását biztosító egyedi talpbetét, valamint a körömvágás helyes technikája. Gyógyítására sikerrel alkalmazzák az Omega-Spange módszert, ami valójában egy egyedileg készített, a fogszabályzóhoz hasonló szerkezet felhelyezését jelenti.

A körmök színének elváltozása a többi között az alábbi betegségekre utalhat. Vörös: magas vérnyomás, túlzott fehérjebevitel. Lilás: rossz egészségi állapot. Sötétkék: szívprobléma. Fehér pettyes: kiválasztási zavar.

Meghatározó szerepet játszhat az ujjak pozíciója is: a kisujj és a gyűrűsujj közötti nagyobb hézag tartós stressz hatására utal. A gyűrűsujj és a középső ujj közötti nagyobb hézag a rossz emésztés, a gyomoridegesség, a sok gyomorsav jele, aminek hátterében érzelmi okok húzódnak. A középső ujj és a mutatóujj közötti szélesebb hézag érzékszervi és emésztőszervi problémákra hívja fel a figyelmet.

MM.