Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

Időskori bőrelváltozások

Nagy sikerű előadást tartott Dr. Fáy Andrea Időskori bőrelváltozások címmel. Az előadás az Egészséges Hegyvidék Program Idősek Egészség Iskolája előadás sorozataként került megrendezésre a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Az előadás során a Budai Egészségközpont bőrgyógyásza ismertette a bőr öregedési folyamatát és az idős korra jellemző bőrbetegségeket, ezen belül is kiemelten foglalkozott a bőrdaganatokkal.

A jóindulatú bőrdaganatok ismertetése után a rák megelőző állapotokról beszélt a doktornő. A rák megelőző állapotok esetén a hangsúlyozta, hogy ezeket ez elváltozásokat nem szabad kezelés nélkül hagyni, hiszen hosszabb vagy rövidebb idő alatt ezek az elváltozások rosszindulatúvá válhatnak.

 

Ezt követően a rosszindulatú bőrdaganatok három leggyakrabban jelentkező fajtája került bemutatásra: bazálsejtes karcinóma, spinocellurális karcinóma (laphámrák) és a melanoma. A bőrdaganatok kialakulásában genetikai, immunológiai és külső tényezők játszanak szerepet.

Dr. Fáy Andrea kiemelte, hogy az elmúlt években a bőrdaganatok száma folyamatosan nő, a leggyakoribb bőrdaganat a bazalioma, ugyanakkor a melanoma a leggyorsabban növekvő gyakoriságú halálok. Napjainkban a melanoma miatti halálozás kétszerese az 1975 évinek.

Rizikófaktorok: világos bőrszín, világos szemszín, bőrdaganat a családban, anyagjegyek a bőrön, a napon töltött idő és a napégések száma.

A melanoma ellenszere a korai felismerés és a szakszerű korai ellátás.

Mikor gondoljunk melanomára? MINDIG!

Régóta meglevő pigmentált anyajegy esetén ha az: növekszik, aszimmetrikussá válik, színe megváltozik, kisebesedik

 

Ha új, növekvő pigmentált elváltozás jelenik meg

 

Minden olyan növekvő, tumorosus elváltozás esetén, ahol nem tudjuk egyértelműen kizárni a melanoma lehetőségét (atípusos formák!)

 

A bőrdaganatok a belszervi daganatokkal ellentétben a szemünk előtt alakulnak ki, ezért különösen fontos az önvizsgálat megtanulása.


Az előadás végén a doktornő felsorolta a rosszindulatú bőrdaganatok megelőzésének leghatékonyabb eszközeit: önvizsgálat, a rejtett régiók vizsgálata (például a talp, hajas fejbőr), nem gyógyuló seb, „pattanásszerű” növedék esetében szakember felkeresése és a rendszeres szűrővizsgálat!