Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

Az időben felfedezett tüdőrák gyógyítható!

A tüdőrák a férfiaknál az első, a nőknél pedig a negyedik-ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta. Korai fázisban történő felismerése nyolcvan százalékban teszi lehetővé a gyógyulást, ennek ellenére sajnos kevesen mennek el szűrésre.

Míg az 1950-es években elsősorban a tuberkulózis kimutatásában, terjedésének megakadályozása érdekében végeztek tüdőszűréseket, ma ennek fő célja a tüdőrák korai felismerése, ennek aránya ugyanis jelentősen megnőtt a dohányzás és a nagyvárosi környezeti ártalmak következtében. A tüdőrák előfordulását és halálozási arányát tekintve Magyarország a világelsők között van; évente körülbelül nyolcezer új esetet diagnosztizálnak, s minden negyedik rákos beteg tüdődaganat miatt hal meg.
 

Mivel a tüdődaganatnak alig van észrevehető jele, sokáig nem okoz panaszokat, ezért a legtöbb esetben későn fedezik fel. Sokszor csak a csontban keletkezett áttét okozta hátfájdalom hívja fel a figyelmet a problémára, s derül ki a primer tüdődaganat. Amennyiben korai stádiumban állapítják meg a megbetegedést, akkor sebészi beavatkozással jó eséllyel gyógyítható.

 

Nagyon fontos tehát az időben történő felismerés, ami 80%-os arányban teszi lehetővé a gyógyulást. Ez azonban sajnálatos módon csak az érintettek 15%-ánál történik meg a korai szakaszban, ami magyarázatul szolgál arra, miért hal meg ötből négy tüdőrákos beteg öt éven belül.

 

A diagnosztikai eszközök az elmúlt évtizedekben rendkívül sokat fejlődtek. Mivel a hagyományos röntgenvizsgálati módszer érzékenysége messze elmarad a CT-vizsgálat során tapasztaltétól (54-85% a 95%-kal szemben), egyre inkább az alacsony sugárdózisú CT, azaz a komputertomográf került előtérbe. A ma alkalmazott, korszerű CT-kkel – amelyek sűrű szeleteket készítenek a testre merőleges irányban – már biztonsággal kimutathatók az 5 milliméternél nagyobb csomók, illetve azok követése is sokkal könnyebbé vált.

 

„A CT-mellkasszűrés általában harmincöt-negyven éves kortól ajánlott, azonban bizonyos rizikófaktorok megléte esetén már hamarabb is érdemes elvégeztetni” – hívta fel a figyelmet a Budai Egészségközpont radiológusa, dr. Gergely Gy. Mária. Mint mondta, több más daganatféleséghez hasonlóan a tüdőrák is fiatalabb korban jelentkezik a korábban tapasztaltakhoz képest.

 

A tüdőszűrés különösen ajánlott az aktív dohányosoknak, a tüdőtumorok 85-87%-a ugyanis náluk fordul elő. A passzív dohányosok, valamint a cigarettáról már leszokott felnőttek számára szintén javasolt a szűrés, illetve azok is beletartoznak a rizikócsoportba, akiknél a családban már előfordult tüdődaganat, vagy tartósan daganatkeltő anyaggal (pl. azbeszttel, radonnal) érintkeztek.

 

„Különbséget kell tennünk a szűrések és a vizsgálatok között” – hangsúlyozta Gergely Gy. Mária. A doktornő szerint a szűrésekre egészségesek jelentkeznek, míg vizsgálatokra általában azoknál kerül sor, akiknek panasza, tünete van, vagy valamilyen problémát már kiszűrtek a tüdőgondozóban, s pontosabb kivizsgálást igényelnek. A vizsgálatok a szakmai alapelvek miatt más technikával, sugárdózissal történnek, és a betegeknek – az esetek többségében – kontrasztanyagot is kell adni, így az eljárás költsége magasabb.

 

A CT-vel végzett szűrések, vizsgálatok nem járnak fájdalommal. A felvételek készítése során – ami a többszeletes CT-készülékeknél körülbelül fél percig tart – röntgensugárzást alkalmaznak, amelynek dózisa kevesebb, mint az egyéneket érő átlagos kozmikus háttérsugárzás mértéke fél év alatt.

 

A vizsgálat során a páciensek a hátukon fekszenek, karjukat a fejük fölé emelik, lélegzetüket visszatartják. Eközben egy mozgatható asztallal együtt becsúsznak a berendezés „felvételező” részébe, ami nyitott rendszer, így a beteget a vizsgáló személyzet folyamatosan látja, hallja.

 

„A készüléket nem lehet mindenkinél alkalmazni” – figyelmeztetett a Budai Egészségközpont radiológusa, jelezvén: a 120 kilogrammnál nehezebb, illetve a 100 centiméter mellkaskörfogatot meghaladó betegek esetében – géptechnikai okokból – a vizsgálat nem végezhető el.

 

z.

Nem csak rákot lehet találni CT-vel

A mellkas CT-vizsgálata során nem csak tüdőrák fedezhető fel. A jóindulatú tüdőbetegségek mellett diffúz tüdőbetegségek – mint a fibrózis, szilikózis, tüdőtágulás stb. – is jól diagnosztizálhatók. Láthatók a gyulladás utáni maradványok akár a tüdőben, akár a mellhártyán, továbbá a mellhártya daganatos betegségei is felismerhetők. A szív, valamint a kis- és nagyvérkör állapotára szintén lehet következtetni a vizsgálati eredményekből.

 

Hegyvidék Újság