Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

Előzzük meg a cukorbetegség kialakulását!

Megdöbbentő adatokkal szolgált a cukorbetegséggel kapcsolatban dr. Krivanek László, a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának diabetológusa. A nemrégiben elindított Egészséges Hegyvidék program nyitórendezvényén a főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben nem változik az emberek hozzáállása, és egyre nő a túlsúlyos gyerekek száma, akkor a mostani generáció rövidebb ideig fog élni, mint szüleik.

krivanek_laszlo06Érdekfeszítő előadással mutatkozott be a nagyközönségnek a nemrégiben meghirdetett Egészséges Hegyvidék Program, amelynek vállalt feladata a prevenció, a helyes táplálkozás, a mindennapos mozgás és az egészségtudatos gondolkodás népszerűsítése. Ezt a célt szolgálja a programhoz kapcsolódó Egészségesen a Hegyvidéken Szabadegyetem is, amelynek legutóbbi, programindító előadásán a cukorbetegség került górcső alá.

 

A MOM Kulturális Központ Kupolatermében megtartott ismertetőn dr. Krivanek László, a Maros utcai rendelő főorvosa mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy míg 2003-ban világszerte 189 millió cukorbeteget tartottak számon, addig 2025-re a kór várhatóan már 324 millió embert érint.

 

A diabetológus szakember elmondta, hogy a betegségen belül két nagy csoportot különíthetünk el: az 1-es típust, amelyre az inzulin hiánya jellemző, illetve a 2-es típust, amelyben inzulin rezisztencia alakul ki, azaz csökken az inzulin iránti érzékenység. Az 1-es típusú cukorbetegségben a betegek hasnyálmirigyében az inzulint elválasztó Langerhans-szigetek úgynevezett ß- sejtjei pusztulnak el, ennek következtében nem termelődik inzulin, ami inzulinhiányhoz vezet. Tünetei a levertség, fáradtság, fokozott szomjúság, bővebb vizeletképződés.

 

Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség sokáig észrevétlen marad, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát. Ez általában a 30. életév után jelentkezik, ám napjainkban az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb. Mindez azért riasztó, mert a 2-es típusú cukorbetegséghez verőér-, és idegrendszeri szövődmények is társulhatnak, ez pedig akár 6-12 évvel megrövidítheti az élettartamot.

 

Dr. Krivanek hangsúlyozta, hogy a betegség kalóriamegszorító diétával és sok mozgással elkerülhető. Teljes gyógyulásra azonban nem lehet számítani, életmódváltással, fogyással, illetve metformin adásával ugyanakkor a tünetek enyhíthetők.

 

„Magyarországon, a Gazdasági Kutatóintézet adatai szerint minden negyedik kórházba szállított betegnél alsó végtag amputációt végeznek, minden ötödik szívinfarktus gyanús, minden hatodik végstádiumú vesebeteg, minden hetedik szélütéssel küszködő, és minden nyolcadik átmeneti agyi keringészavarral küzd. Ők mindannyian 2-es típusú cukorbetegségben is szenvednek. Vannak olyan megyék, ahol a betegek száma eléri a 10 százalékot” - hívta fel az egybegyűltek figyelmét a diabetológus, aki hozzátette: a látás elvesztésére huszonötször, a veseelégtelenségre tizenhétszer, a szívbetegségekre csaknem hatszor, a láb fekélyesedésére, és az érszűkületre ötször, míg az agyi keringészavarra ugyancsak majdnem hatszor nagyobb esélye van a cukorbetegeknek.

 

hv_egyetem01Mint dr. Krivanek László kiemelte, 45 év felett érdemes rendszeresen ellenőriztetni a vércukor szintet.„Figyeljünk testsúlyunkra, táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk lehetőleg minden nap. Akkor járunk el helyesen, ha erre gyermekeinket minél fiatalabb korban megtanítjuk, hiszen okosabb ma megelőzni, mint holnap kezelni” – hangsúlyozta a főorvos. Az előadás mottója, azaz a „Jobb ma egy szemüveg, mint holnap egy üvegszem!” ugyan első hallásra viccesnek tűnhet, de remekül kifejezi mindazt, hogy miért nem szabad elhanyagolni egészségünket