Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészséges Hegyvidék

Az elhízás az etetőszékben kezdődik?


A túlsúly és az elhízás a XXI. század egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a túlsúly és az elhízás a dohányzás után a második legnagyobb rizikófaktor. A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik!

Ijesztő adatok

 

A túlsúlyos embereknél a szívbetegség kétszer, az elhízottaknál már háromszor gyakoribb, mint a normál testsúlyúaknál. Magyarországon a felnőtt lakosság 37%-a túlsúlyos, 23%-a elhízott. Az elhízott felnőttek arányának növekedése mellett az utóbbi időben emelkedett a túlsúlyos gyermekek és fiatalok aránya is Az elhízás oka túlnyomórészt a helytelen életmód és táplálkozás. A mozgásszegény életmód mellett a magas cukor-, só- és zsírtartalmú élelmiszerek túlzott fogyasztása és a riasztóan alacsony mértékű rostfogyasztás is elhízáshoz vezet. Tragikomikusan hangzik, hogy a plusz kilókkal jól láthatóan felszerelt emberek éheznek! Csak ők nem mennyiségileg, hanem minőségileg!

 

Sajnos ma még mindig sokan azt gondolják, hogy gyermekük vagy unokájuk iránti szeretetüket állandó etetéssel-tukmálással, egészségtelen ám csábító ’finomságok’ megvásárlásával tudják legjobban kimutatni. Szerintem pedig a gyermekét igazán szerető szülő nem vesz illetve nem ad olyasmit enni a gyereknek, ami káros az egészségére.

Persze ehhez felelősségteljes magatartásra és legfőképpen a nehézségek és küzdelmek felvállalására volna szükség – vagyis esetleg kijárni a piacra, picit több időt áldozni az ételek elkészítésére mint egy zacskós-leves, jóérzésekkel megtölteni egy szendvicset a büfépénz kikészítése helyett…és még sorolhatnám. Valószínűleg a legtöbben végig sem gondolják, hogy ahányszor csak nagyobb mennyiségű cukros édességgel kínálják, szemük fényét mindannyiszor bemosnak szegényke immunrendszerének egy jó nagyot, hogy az anyagcseréjüket ne is említsem. Nem arról van szó, hogy teljesen tiltsuk el csemeténket az édes íz élvezetétől, de meg kell tanítsuk őket, hogy ez ne legyen mindennapos, és hogy ebben is fontos a minőség.


Ne a reklámok határozzák meg mit adunk a gyermekünknek enni!

 

A gyerekeknek szóló hirdetések túlnyomó többsége "egészségtelen" élelmiszert reklámoz, vagyis olyan élelmiszereket, amelyeknek magas a zsír-, cukor vagy sótartalmuk és alacsony a nélkülözhetetlen nyomelemek, vitaminok és más egészséges étrendben fontos szerepet játszó

anyagok mennyisége.

Az egészségtelen életmód komolyan veszélyezteti a gyermekek szívét! A legújabb adatok alapján a túlsúlyos gyermekek háromszor-ötször nagyobb valószínűséggel kapnak szívinfarktust vagy agyvérzést 65 éves koruk elérése előtt, mint normális testsúlyú társaik.

A fiatalok ízlését és táplálkozástudatát elsősorban a családi minta szolgáltatja.

Miben áll tehát a család felelőssége:

  • A táplálékok ellenőrzése vásárláskor, étkezéskor (minőség, mennyiség)
  • Családias hangulat étkezéskor (közös étkezés)
  • A gyermekek tanítása vásárláskor, ételkészítéskor
  • A nassolásra csábító tartalékok száműzése a spájzból és a hűtőből
  • A médiából érkező és más inkorrekt adatok kijavítása
  • Az elvárások közlése a gyermekre felügyelőkkel
  • Személyes példamutatás

 

Budapest, 2013.05.14.

Dr. Kuklis Eszter

orvos, életmód tanácsadó és terapeuta