Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Építési - bontási tevékenység Magánházak esetében

Az építési és üzemi/szabadidős tevékenységekre vonatkozó, általános zaj- és rezgésvédelmi követelményeket a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 12. §-a alapján a kivitelező a zaj- és rezgésvédelmi követelményeket az építőipari tevékenység ideje alatt köteles betartani.

Jelenleg a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet 3. §-a és 2. sz. melléklete határozza meg az építési kivitelezési tevékenységből származó zajra vonatkozó követelményeket, melyek teljesülését a Korm. rendelet 4. § (1) bek. a) pontja és 1. sz. melléklete alapján a jegyző ellenőrizheti hatósági eljárás keretében. Illetve ugyancsak e rendelet definiálja a nappali (06-22 óra) és éjszakai (22-06 óra) időszak fogalmát.


A 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet 2. sz. melléklete szerinti építkezési munka időtartalmát a teljes építkezés alapján kell meghatározni, nem pedig egy szakasz hossza szerint.


Miután a felsőbb szintű jogszabályok a zajkibocsátás szempontjából nem tesznek különbséget hétvégi és hétközi időszak között, illetve az azokban meghatározott nappali (06 – 22 ó) és éjszakai (22 – 06 ó) időszakokon belül sem kezelik külön a kora reggeli vagy késő esti zajkeltést, így önkormányzati rendeletben éltünk további időbeli korlátozásokkal. A hatályban lévő helyi önkormányzati zajrendelet a környezeti zajt okozó építési, bontási, vagy ezekhez kapcsolódó szállítási és rakodási tevékenység munkanapokon 7.00 óra és 20.00 óra között, szombaton és jogszabály által pihenőnapnak minősített napokon 8.00 óra és 17.00 óra között végezhető, vasárnap és munkaszüneti napokon ilyen tevékenység nem folytatható.


A 33/2008. (XII.18.) Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat rendeletének építési kivitelezésre vonatkozó szakasza:

„3/A. §

(1) Környezeti zajt okozó építési, bontási, vagy ezekhez kapcsolódó szállítási és rakodási tevékenység

a) munkanapokon 7.00 óra és 20.00 óra között,

b) szombaton és jogszabály által pihenőnapnak minősített napokon 8.00 óra és 17.00 óra között végezhető,

c) vasárnap és munkaszüneti napokon ilyen tevékenység nem folytatható.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előírás nem vonatkozik a közterületen vagy lakóépület 100 m-es körzetén kívül végzett építési vagy bontási tevékenységekre.

(3) Az (1) bekezdés szerinti rendelkezések alól kivételt képez az élet és vagyon megóvása, valamint a balesetveszély elhárítása érdekében végzett tevékenység.”


Panasz az e-Ügyintézés felületünkön nyújtható be.